Diyabet Yaşı Küçülüyor
Diyabetin en büyük sebebi, düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzıdır. Yeme alışkanlıklarındaki yanlışlıklar fark edilip toplum nezdinde önlemler alınmaya başlanmıştır ancak çoktan yerleşmiş olan yanlış beslenme alışkanlıkları özellikle gençler arasında aşılamaz bir hale gelmiştir.
Uzun süre hareket etmeden ders çalışma, oyun oynama, televizyon izleme yapılan en büyük yanlışlıklardır. Bebeklik döneminde yemek yesinler diye izletilen televizyon, ağlamasın yaramazlık yapmasın diye ellerine verilen ekranlar çocuklara ekran alışkanlığı kazandırıyor. Okul çağında verilen aşırı ödevler, bitmeyen sınavlar çocukları çalışma masalarına kilitliyor. Derken hareketten uzak, aktif hareket edemeyen bir nesil karşımıza çıkıyor.
Yine bebeklikten yapılan bir hata, istemediğini belirttiği halde çocuğa sürekli yemek yedirme çabasıdır. Kilolu bebek sağlıklı bebektir anlayışı, toplumu maalesef diyabete sürükleyen bir konuma getirmiştir. Bu alışkanlık, ergenlikten itibaren, sürekli bir şeyler yeme isteğiyle karşımıza çıkar. Karnını tıka basa doldurmaya alışmış bünye doymayacak ve sürekli beslenmek isteyecektir. Açlık nedir bilmeyen bu vücut artık sağlıklı olup olmadığına bakmaksızın her şeyi yemek isteyecektir. Bu sebeple çocuğa abur cubur yeme demeden önce, ebeveyn nerede hata yaptığını düşünmelidir.
Peki bu durumu tersine çevirmek için neler yapılmalıdır?
Çocuğun gün içinde hareketsiz kalmasına fırsat verilmemeli, aile etkinlikleri yapılmalıdır. Her gün ailece yarım saat yürüyüş yapmak gibi.
Dengeli beslenme konusunda uzman yardımı alınmalıdır. Böylece sadece çocukların değil ailenin bütün fertlerinin sağlıklı yaşama ortamı oluşturulmuş olur.
Ara öğünlerde yağlı besinler, paketli gıdalar yerine meyve yemeli ve bol su içme alışkanlığı kazandırılmalıdır.
Yatmadan birkaç saat önce yeme işine son vermeli ve bu kurala bütün aile fertlerinin uyması sağlanmalıdır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.