Anoreksiya; Şişmanlama Korkusu

Yayın Tarihi : 2019/06/11 17:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/31 08:24 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Çağın hastalığı obezite, beraberinde psikolojik ve fizyolojik kaygıları da meydana getirmektedir. İşte toplumlarda artan obezitenin sebep olduğu bir psikolojik hastalık da anoreksiya nevrozadır.

Anoreksiya; Şişmanlama Korkusu

Çağın hastalığı obezite, beraberinde psikolojik ve fizyolojik kaygıları da meydana getirmektedir. İşte toplumlarda artan obezitenin sebep olduğu bir psikolojik hastalık da anoreksiya nevrozadır.

Kilolu kişiler, toplumda çoğu zaman hoş görülmemektedir. Ciddiye alınmama, kilo üzerinden yapılan şakalar, güzel görünmediği konusunda söylenen veya ima edilen sözler, kalabalık içinde bakışlar, giyindiği kıyafetlerin yakışmaması gibi problemler, özellikle takıntılı şişmanlarda ciddi sorunlara sebep olmaktadır.

Bu durumda zarar gören sadece şişman birey değildir. Çevresinde şişmanların bu muameleye maruz kaldığını görerek, bu duruma gelmekten korkan bireyler de zarar gören sınıftadır. Hatta inanması güç ancak; şişman insanlara bu muameleyi yapan pek çok insanın bilinç altında kilo almaktan korkan bir benlik vardır. İşte bu korkunun dışa vurumudur dalga geçme hali.

Anoreksiya Nedir?

Anoreksiya nevroza; şişmanlama korkusuyla kişinin yemek yememesi, az uyuması, fazlaca hareket etmesi gibi yollarla zayıf kalmayı abartma durumuna getiren psikolojik bir rahatsızlıktır. Özellikle ergenlik çağındaki gençlerde bu durum çok sık görülür. Şişmanlayınca toplumdan soyutlanacağına, arkadaş gruplarınca dışlanacağına inanan kişi, zayıf kalmak uğruna kendine ciddi zararlar verir.

Anoreksiya; başlangıçta iştahsızlıkla meydana gelir. Zamanla kişi yemek yiyemez, yese de kusma ihtiyacı hisseder. Zayıfladıkça vücudu daha çok hoşuna gider. Böylece hep daha fazla zayıflamak ister. Böylece aşırı zayıflık, beslenme bozukluğuyla birlikte meydana geldiğinden, hastalıkları beraberinde getirir. Vitamin eksikliği, halsizlik, çabuk yorulma, saçlarda dökülme, tırnaklarda kırılma gibi genel sağlık bozuklukları meydana gelir.

Daha ileri dönemde ise, kemik erimelerine kadar giden, kalıcı bozukluklar oluşabilir.

Anoreksiya Tedavisi Nasıl Yapılır?

Anoreksiya tedavisinde öncelik hastanın isteğidir. Çünkü bu süreç uzun ve emek isteyen bir tedavidir.

Danışan doktoruna güvenmeli ve güven bağı kurmalıdır. Bu tedaviyi beslenme uzmanı ve psikiyatr birlikte yönlendirmelidir. Ancak bu şekilde kişi sağlığına tekrar kavuşabilir.

İyileşme süreci tamamlandığında ise, kişi psikolojik kontrollerine devam etmenin yanında, düzenli ve sağlıklı beslenmeyi de hayat felsefesi haline getirmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?