Dışkıda Kan

Yayın Tarihi : 2019/04/16 17:19 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/20 15:13 •

Bu yazımızda, önemli bir hastalığın belirtisi olabilecek kanlı dışkının sebeplerinden ve nelere yol açabileceğinden bahsedeceğiz. Kanlı dışkının olası nedenlerini öğrenmek için makalemizin devamını okumayı unutmayın!

Dışkıda Kan

Dışkıdaki kan, tuvalete çıktıktan sonra silerken veya sağlık uzmanınız tarafından istenilen bir testten sonra keşfetseniz bile korkutucu olabilir. Dışkıdaki kan ciddi bir soruna işaret edebilir, ama her zaman değil. Kanlı dışkının olası nedenleri hakkında bilmeniz gerekenler ve bir sorunla karşılaştığınızda sizin ve doktorunuzun yapması gerekenler.

Dışkıdaki Kanın Nedenleri

Dışkıdaki kan, sindirim sisteminizde bir yerde kanama olduğu anlamına gelir. Bazen kan miktarı o kadar azdır ki, sadece dışkıda gizli kan testi ile tespit edilebilir (dışkıda gizli kan olup olmadığını kontrol eder). Diğer zamanlarda, tuvalet kağıdı üzerinde veya tuvalette, tuvalete çıktıktan sonra parlak kırmızı kan gibi görünebilir. Sindirim sisteminde artan kanama dışkıda siyah ve katranlı görünmesine neden olabilir.

Dışkıdaki kanın olası nedenleri şunlardır:

Divertiküler Hastalık: Divertikül kolon duvarından çıkan küçük torbalardır. Genellikle divertikül sorunlara neden olmaz, ancak bazen kanayabilir veya enfeksiyon kapabilir.

an*l Çatlak: Çatlamış dudaklarda veya kâğıt kesiğinde meydana gelen çatlaklara benzer şekilde anusu kaplayan dokuda küçük bir kesik veya yırtılmadır. Çatlaklar genellikle büyük, sert bir dışkıdan kaynaklanır ve ağrılı olabilir.

Kalın Bağırsak İltihabı: Kolon iltihabı.  Daha yaygın nedenler arasında enfeksiyonlar veya inflamatuar bağırsak hastalığı vardır.

Anjiyodisplazi: Kırılgan, anormal kan damarlarının kanamaya neden olduğu bir durumdur.

Mide Ülseri:  İnce bağırsağın üst ucu olan mide veya oniki parmak bağırsağında açık bir yaradır. Birçok peptik ülser Helicobacter pylori (H. pylori) adlı bir bakteri ile enfeksiyona neden olur. Uzun süreli kullanım veya aspirin, ibuprofen ve Naproksen gibi yüksek dozda anti-inflamatuar ilaçlar da ülserlere neden olabilir.

Polipler veya Kanser: Polipler büyüyebilen, kanayan ve kanserli hale gelebilen iyi huylu tümörlerdir. Kalın bağırsak kanseri, ABD'deki en yaygın dördüncü kanserdir. Çıplak gözle farkedilmeyen kanamalara neden olur.

Yemek Borusu Problemleri: Yemek borusundaki varisli damarlar veya yemek borusundaki yırtılmalar ciddi kan kaybına neden olabilir.

Kaynak: https://www.webmd.com/digestive-disorders/blood-in-stool#1

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?