Asherman Sendromu Nedir?
Rahim duvarının bir şekilde zedelenmesi sonrası o dokunun fazlaca çoğalarak rahmi tamamen veya kısmen tıkaması hali asherman sendromu olarak bilinmektedir.
Rahim duvarının bir şekilde zedelenmesi sonrası o dokunun fazlaca çoğalarak rahmi tamamen veya kısmen tıkaması hali asherman sendromu olarak bilinmektedir. Bu durum ilaç veya cerrahi yöntem ile tedavi edilebilir. Tedavi edilmediği taktirde regl kanamalarında aksaklıklar ve kadında huzursuz beden haline yol açabilir.
Rahim Duvarı
Rahim duvarı, gebeliğin oluşmasıyla birlikte bebeğin taşındığı; gebelik olmadığı durumda adet döneminin düzenlendiği vücut bölümüdür. Kadınların en önemli hormonu olan östrojenin, progesteronun salgılandığı alandır. Dolayısıyla bu bölgenin sağlıklı olması hem kadının vücut bütünlüğünü sağlamada, hem de bebek dünyaya getirip, beslemede çok önemli bir yere sahiptir. Rahim duvarı belli dönemlerde kalınlaşır. Bu, adet dönemleri için gereklidir. Hatta bebek oluşursa eğer, bu alanda tutunur ve gelişimine devam eder. Ancak istenmeyen kalınlaşmalar vardır. Mensturual döngüde ihtiyaç olmayan kalınlaşmalar, rahimde gebeliği engelleyen bir durumdur. Dolayısıyla aylık döngü dışında eğer bir kalınlaşma varsa; hem hormonların doğru salgılanması, hem de gebelik ihtimalinin oluşması için bu kalınlık giderilmelidir.
Rahim Duvarında Zedelenme
Her doku ve organda olduğu gibi, bir iç organ sistemine yabancı bir materyal girerse, o bölgede kistleşme meydana gelir. Rahimde de bu durum böyledir. Örneğin ; bir çapma neticesinde rahimde bir zedelenme olmuşsa, vücut bunu onarmak için o bölgeye daha fazla kan gönderir. Ancak burada dışarıya sızıntı söz konusuysa, zedelenen alanda ödem birikir. Bu ödem, doğru tedavi ile dışarı atılmazsa, bulunduğu bölgede sertleşir ve kistleşir. Orada bulunduğu sürece yapıya bir zarar vermez ancak hem bebeğin oluşup rahim duvarına tutunmasını engeller, hem de hormonların salgılanmasını engeller.
Rahim Kalınlaşması veya Kistleşme Nasıl Tedavi Edilir?
Rahim kalınlaşması ve kistleşmede kesinlikle doktor muayenesi ve önerisi önemlidir. Çünkü her kalınlaşma ve kistleşmede aynı tedavi yöntemleri kullanılamaz. Hastanın yaşı, durumu, hastalığın derecesi gibi pek çok unsur, sonucu değiştirebilir niteliktedir. Genelde kalınlaşmalarda cerrahi müdahaleye gerek kalmadan, kadın doğum muayenesinde törpüleme işlemi yapılabilir veya hormon ilaçları kullanılabilir. Kist oluşumunda da ilaç tedavisi, cerrahi gibi yöntemler vardır. Bunların hangisinin etkili olacağına ise doktor muayenesinden sonra karar verilecektir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.