Batı Nil Virusu ( west nil virus) Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/22 21:00 •
Batı Nil Virusu kaynağı özellikle kargalar olan rezervuarlardan Culex türü sivrisinekler aracılığı ile insanlara, atlara ve diğer memelilere bulaşır
Batı Nil Virusu ( west nil virus) Nedir?

Batı Nil Virusu kaynağı özellikle kargalar olan rezervuarlardan Culex türü sivrisinekler aracılığı ile insanlara, atlara ve diğer memelilere bulaşır.
Bulaşma çoğunlukla sivrisineklerin sıkça görüldüğü popülasyonunun sıcak iklimlede görülür.Ayrıca, kan yoluyla, organ ve doku nakilleriyle, anneden bebeğe anne karnında ve emzirme sırasında de bulaşmama meydana gelmektedir. 
Virüsün bulaştığı kişilerde çoğunlukla belirti görülmez.Hastalığın bulaştığı her 5 kişinin birinde Batı Nil ateşi olarak da adlandırılan hafif bir enfeksiyon gelişir.Sonrasına tam iyileşme olur.Başka birçok hastalıkta da olduğu gibi,yaşlılar, çocuklar, hamileler ve HIV/AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde Batı Nil virüsü çok ciddi olabilir ve beyin iltihaplanmasına ya da beyni ve omuriliğini çevreleyen zarlarda iltihaplanmaya yol açabilir.
Virüse yakalananların sadece %1'inden de azında şiddetli hastalık görülmektedir ve az sayıda vakada Batı Nil virüsü ölümcül olabilir.Bu nedenle bu hastalığın çok ağır seyreden bir hastalık olmadığını söyleyebiliriz. Batı Nil Virusunun yol açtığı ve hastalarda ortaya çıkan belirtiler ise;ateş, baş ve kas ağrılar,iştahsızlık,bulantı,kusma,ishal gibi bulgulardır.
Nadiren de olsa ciltte kızarıklık,lenf bezlerinin şişmesi gibi durumlar da görülebilmektedir.Bu virusa karşı henüz bir aşı geliştirilmemiştir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?