Bebeğin Kokuya Tepkisi Otizmi Belirler

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/12/02 18:50 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Otizm; tekrarlayan davranışlardan oluşan, hayat boyu devam eden bozukluklardır.
Bebeğin Kokuya Tepkisi Otizmi Belirler

Otizm; tekrarlayan davranışlardan oluşan, hayat boyu devam eden bozukluklardır. Bebeklerde iki yaşına girene kadar bunu hissetmek çok da kolay değildir. Çünkü normal bebek dahi, çevresini algılamaya geç başlar. Yeni doğan bebek, dünyaya henüz anlam veremez hatta ilk aylarda sadece çok kısa mesafede görebilirler. Ilk 6 ay boyunca yaptığı; emme, dokunma, sıkma, bacak çekme, bakma gibi hareketleri refleks olarak yapar. Bu sebeple otizmi bu dönemde keşfetmek imkansızdır.

6 aylık süreçten sonra, otizmli çocuklar da hemen hemen normal çocuklar gibi davranabilirler oyunlar oynarlar, yemek yer, rutin tepkileri verirler. Ancak yaşı ilerledikçe özellikle bir yaşından sonra odak noktaları otizmi belirleyebilir. Çocuk sese tepki vermez, kişilerde göz teması kurmaz, devamı dönen nesnelerle ilgilenir işte bu durumda otizm akla gelir. 

Bebekler henüz küçükken anneler biraz stresli olabilir ve zaman zaman bebeğinin otizmli olduğunu düşünebilir. Bu durumda derin üzüntü duyup sanki gerçek buymuş gibi davranışlar sergileyebilirler. Otizmin erken tanısı da pek mümkün olmadığından bu anneleri teselli etmek de oldukça zordur. Ancak unutulmamalıdır ki, bebeğiniz otizmli olsa dahi, destek olarak gelişimini sağlayabilir, kendi hayatını sıkıntısız yürütebilecek beceriler kazandırılabilir.

Koku ve Otizm İlişkisi Nedir?

Otizm, bireylerin çevresiyle ilgilenmediği bireyselleştiği, sadece insan ilişkilerinde değil, olaylarla ve kendi harici hiçbir gerekçeyle iletişim kurmadığı bir rahatsızlıktır. Bu sebeple farklı kokuların da bu kişiler için bir anlamı yoktur. 

İngiltere’de yapılan yeni araştırmaya göre ise; bebeğin kokuya verdiği tepki, otizm hakkında bilgi veriyor. Buruna farklı kokular veriliyor ve bebeğin nefes sayısı tespit ediliyor. Eğer bebek çürük balık kokusu ve çiçek kokusuna aynı sayıda nefesle eşlik ediyorsa, otizme yatkınlığı olduğu anlaşılıyor. Nefes sayısı ölçümü kolay bir yöntem olduğundan bu yöntem de güvenilirdir.




Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?