Ağızdan Kan Gelmesi Herzaman Korkutmalımı?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/11/18 14:09 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Ağızdan kan gelmesi; özellikle lösemi, kanser gibi ağır hastalıklarda meydana gelen bir durum gibi algılanır
Ağızdan Kan Gelmesi Herzaman Korkutmalımı?

Ağızdan kan gelmesi; özellikle lösemi, kanser gibi ağır hastalıklarda meydana gelen bir durum gibi algılanır. Bunların dışında ise; ağızdan kan gelmesinin başka sebepleri de olabilir. Bu sebeple ağızdan kan gelmesi her zaman korkulacak bir durum değildir.

Ağızdan Neden Kan Gelir?

Özellikle mevsim geçişlerinde boğaz enfeksiyonları çok yaygındır. Boğazda bakteri ve virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar kanamaları da meydana getirebilir. Bu durumda mutlaka doktora başvurulmalı ve ihtiyaç varsa antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.

Öksürme neticesinde boğaz tahrişleri de kanama kaynağı olabilir. Özellikle kuvvetli öksürük varsa bu durumda boğaz kısmında kanamalardan kaynaklı olarak kişinin ağzından kan gelebilir. Sıcak kompresleriyle bu kanamalar alanlarının yumuşatılması ve zamanla geçirilmesi söz konusudur. Korkulacak bir durum yoktur.

Aşırı sıcak, soğuk ve sert gıdalar yememeye dikkat edilerek bu durum geçiştirilebilir. Özellikle sert gıdalar, yutakta yırtılmalara sebep olabilir. Bu kanamalar sanıldığı kadar az değildir. Sıklıkla görülür. Yutma esnasında kişi, zaten bir acı ile bu yaralanmayı fark eder ve bir süre yutkunmakta zorluk çekmekle birlikte kanamaların görülmesi de normaldir.

Bazen de burun gerisinde olan kanalar, ağızdan çıkış yolu bulduğu için bu yolla dışarı atılır. Bu durumda ağızdan kan geliyor gibi algılansa da, aslında burun kanamaları oluyordur.

Burun Neden Kanar?

Burun kanamasında da ağız kanamasında olduğu gibi pek çok sebebi vardır.

Burun damarlarında çatlak olabilir. Bu durumda zaman zaman burun kanamaları görülebilir.

Aşırı güneşe maruz kalmak burun kanamalarına neden olabilir. Sıcaklığın artışından rahatsız olan vücut, burun kanaması ile tepki verebilir ki bu durum son derece normaldir.

Darbeler neticesinde burun kanamaları görülebilir.

Ağız ve Burun Kanamalarında Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Ağız ve burun kanamaları eğer sık görülüyorsa ve kanamalar esnasında kişinin yaşamını aksatıyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?