İdyosi Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/08/20 06:45 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/13 11:41 •

İdyosi, kişinin kendisini dış tehlikelere karşı dahi korumasını engelleyecek ileri düzeyde zeka geriliği olarak tanımlanmaktadır.

İdyosi Nedir?

İdyosi, kişinin kendisini dış tehlikelere karşı dahi korumasını engelleyecek ileri düzeyde zeka geriliği olarak tanımlanmaktadır. Doğuştan var olan idoyosi, çoğunlukla şekil bozuklukları ile seyir eden bir hastalıktır. 

İdyosi nedir?

Toplumda idiot, genelde hakaret olarak kullanılır. Ancak bu ciddi bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip kişiler, hem fiziksel, hem zihinsel olarak engelli bireyleri kapsar. Bu bireyler, zeka geriliği yaşadığından dolayı, olaylara bakış açısında mantık aranmaz. Çünkü olayları gerçek anlamda değerlendiremez ve sonuca ulaşamazlar. Neden sonuç bağlantısını kuramadıkları için de mantık çerçevesinde hayata bakamazlar.

İdyosi, idiot hastası olan kişiler için kullanılan tanıdır. Bu hastalık, doğuştandır, genetiktir. Bu sebeple tedavi edilemez. Ancak kişinin hayatını kendi kendine idame ettirecek bilgiye ulaşmasıyla birlikte, hem hasta bireyin, hem de ailesinin hayatı kolaylaşmış olacaktır. Yani kişi açısından; hastalık iyileşmez ancak yaşam koşulları iyileşebilir.

İdyosi Hastaları Nasıl Eğitilir?

İdyosi kişiler mantık kuramazlar ancak ezber davranışları gerektiren motor becerileri kazanabilirler. Yani davranışlar silsilesi peşpeşe öğretildiğinde düşünmeden ardı sıra gelen davranışları tekrar edebilirler. Örneğin; diş fırçasını eline aldıktan sonra üzerine macun sürüp, dişlerine temas ettirmek, ardından ağzını su ile çalkalamak, yapabilecekleri, basit hareketlerdir ve bunu ezber şekilde peşpeşe yapabilirler.

Bu hastalara yaşıtlarından daha erken eğitim başlanmalıdır. Eğitim bir uzman gözetiminde; hem okul ortamında hem de aile gözetiminde devam etmelidir. Uzman, evdeki davranışlar ve ev düzeni hakkında aileyi bilgilendirmelidir. Okulda kazandırılan beceriler; hem evde hem de sosyal ortamda tekrar edilmelidir. Ancak bu şekilde idyosi hastası kendi kendini idare etme yetisine sahip olacaktır.

Ev düzeni idyosi hastaları için çok önemlidir. Zaman zaman öfke nöbeti geçirebileceklerinden dolayı ev çok kalabalık olmamalı, kırılabilecek eşyalar mutlaka kapalı raflarda tutulmalı, dikkatlerini dağıtmaması için eşyalar az ve seyrek olmalıdır.

İdyosi Hasta Yakını Olmak

idyosi hastası, kendi benliğinin farkında olmadığı için stres seviyesi düşük ve hayatını bir şekilde idame ettiren kişidir. Ancak idyosi hastası bir kişiye ebeveyn olmak zor bir meziyettir. Çünkü her an onu düşünmek ve bir hata, kaza yapmasının önüne geçmek gereklidir. Bu sebeple bu kişiler de psikolojik destek almalı ve rahatlatılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
?