Bitkisel Çayların Normal Çaydan Farkı Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/28 04:29 •

Çayın suya geçebilen kısmından çay yapımında faydalanır. Bu kısımda tein, polifenoller ve esanslar bulunur.

Bitkisel Çayların Normal Çaydan Farkı Nedir?

Günümüzde en çok sorulan sorulardan birisi de bitkisel çayların normal çaydan farkının ne olduğudur. Çayın ana vatanı Güneydoğu ve Asya‘dır.
Çayın suya geçebilen kısmından çay yapımında faydalanır. Bu kısımda tein, polifenoller ve esanslar bulunur.
Tein, uyarıcı özelliğe sahiptir. Renk ve acımsı tadı veren polifenollerdir.
Esanslar ise özel aroma sağlar. Çay yaprağında vitamin ve mineraller bulunsada suya geçen kısmı kullanıldığından beslenmeye olan katkısı sınırlıdır ve biraz potasyum bulunur. Tein; idrar söktürür, kas ve sinirlerle mide salgısını uyarır ve metebolizmayı hızlandırır. Ayrıca böbreklerden idrar atımını arttırır.
İdrar atımının artması ile birlikte kalsiyum atımıda artar. Bu nedenle aşırı çay ve kahve alımı menopozla hızlanan kemik erimesine de katkıda bulunur. Çayda bulunan tein su kaybını önler, potasyum da olduğundan ishalde yararlıdır.
Çay yemeklerle birlikte alındığında besinlerdeki demirin kana geçişini azaltır. Bu durum demir gereksinimi çok olan doğurganlık dönemi kadınları için olumsuz etki yapar. Çünkü adet dönemi ile zaten besin dokulu kan kaybı yaşayan kadın, demirin bağlanması ile de yeni kan hücrelerini yeterince üretemez ve kansızlık dediğimiz durum ortaya çıkar.
Bitki çayları; değişik bitkilerin yapraklarının, çiçeklerinin meyvelerinin ve tohumlarının kurutulması ile elde edilir. Bunlardan bazıları ıhlamur, adaçayı, kekik, kuşburnu, yasemin, böğürtlen, elma ve vb.
Bitki çayları, kafein içermezler. Hepsinde polifenoller vardır. Yaprak ve çiçeklerinde bulunan esanslar ise özel aroma vermektedir. Kuşburnu gibi bir miktar C vitamini içerenlerde vardır. Çay ve bitki çaylarında bulunan polifoneller, flavonoid grubundandır. Flavonoidler antioksidan özelliğe sahiptirler. Çay ve bitki çayları vücudun antioksidan savunmasına katkıda bulunurlar.  
Mide asit salgısı fazla olanlar çay yerine bitkisel çayları tercih etmelidir.  
Adaçayı, ıhlamur ve nanenin idrar söktürücü etkisi vardır. Nane çayı ayrıca (kekik çayı da dahil) gaz giderici etkiye sahiptirler.  
Papatya, yasemin çayının sakinleştirici olduğu bilinmektedir.  
Adaçayı, papatya çayı, kekik çayı, limon çayı antiseptik özelliğe sahiptirler. Sinameki bağırsak çalışmasını hızlandırır. Bu yüzden laksetif olarak kullanılır. Fakat alışkanlık yapacağından dolayı sınırlı kullanılmalıdır. Bazı papatya türleri de zehirli öğeler içerdiğinden aşırıya kaçmamak gerekmektedir.
Bitkiler temiz çevreden toplanarak kullanıma hazırlanmalıdır. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
******* ******* :

Mehtap Hanım merhaba,sizin kilonuz boyunuza göre fazla değil.Vücudunuzun hangi besin grubuna ihtiyacı olduğunu öğrenebilmeniz için profesyonel bir yardım almanızda fayda var.Genelde kansızlık ve yorgunluk yaşadığınızı belirtmişsiniz,bu konuda bir doktora başvurmanızda yarar var.Ayrıca kansızlığınız için yemeklerle birlikte çay içmemelisiniz.Yemeklerden 1 saat sonra içmelisiniz.Salatalarınızı tüketeceğiniz vakit hazırlamalısınız..Bunun için de bir diyetisyene başvurmanıı öneririm.

******* ******* :

Merhaba Doktor Hanım.Benim sorum şu:1.63 boyundayım 59 kiloyum.kilomdan memnun değilim.nasıl bir diyet uygulayacağımı nasıl besleneceğimi bilemiyorum.vücudumun hangi besin grubuna ihtiyacı olduğunu bilemiyorum.genelde kansızlık ve yorgunluk yaşıyorum.teşekkürler


Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?