Bebeklerde Solunumun Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır?

Yayın Tarihi : 2017/06/22 21:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/03/07 08:58 •

Bebekler özellikle çevrelerini tanımaya başladıklarında; ilginç gelen herşeyi ağızlarına alma eğilimindedirler.

Bebeklerde Solunumun Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır?

Bebekler özellikle çevrelerini tanımaya başladıklarında; kendilerine ilginç gelen her şeyi ağızlarına alma eğilimindedirler. Bu sebeple bebeklerde solunum yolu tıkanıklığı sık görülen bir olaydır.

Bebeklerde solunum kesildiğinde; bebek çırpındığı halde, sesi çıkmaz, nefes alamaz ve morarmaya başlar. Bu durumda doğru müdahale hayat kurtarır. Özellikle bebeğin devamlı yanında olan ebeveynler mutlaka ilkyardım öğrenmelidirler.

Heimlick Manevrası Ne Demektir?

Yemek borusu ve soluk borusu birbirine çok yakın alanlarda bulunur. Epiglottis adı verilen kıkırdak kapakçık sayesinde; yemek yerken soluk borusu, soluk alırken yemek borusu kapatılır. Bu sayede akciğere besin kaçması engellenir. hatta bu sebepledir ki; yemek esnasında konuşmak boğulma ile sonuçlanabilir. Kişi ağzı dolu iken nefes almak istediğinde besin akciğere kaçar ve soluk borusu tıkanması meydana gelir.

Soluk borusu yer çekimi ile paralel olarak aktive haldedir. Dolayısıyla besin soluk borusuna kaçtığında kolaylıkla akciğere ulaşabilir. İşte soluk borusu tıkanmasında bu yüzden geri tepme mekanizması olan heimlick manevrası kullanılır. Bu manevrada esas olan, soluk borusuna kaçmış besini yeniden ağız yoluna getirmek ve dışarıya atmaktır.

Eğer soluk borusuna besin kaçan kişi bir bebekse; bebeğin karnına baskı yapacak şekilde dize veya dirseğe yatırılmalı, ağız aşağı çevirilmeli ve belinden kafasına doğru ittirerek hafif şiddetli vurmak gerekir. Bu durumda besin geri tepilecek ve ağızdan çıkacaktır.

Eğer bebek değil bir çocuksa aynı manevra ayakta yapılır. Çocuk karnı sıkışacak şekilde baş aşağı eğilir ve sırtından kafasına doğru hafif darbelerle vurulur.

Eğer yetişkin bir kişi bu tıkanmayı yaşıyorsa ve özellikle yalnızsa bir sandalyenin yüksek kısmına karnını yaslayarak kusma pozisyonuna geçmeli yani baş aşağı sarkmalıdır. Akciğere yapılacak baskı neticesinde boğaza kaçan besin çıkarılacaktır. Ancak bu işlemi profesyonel olarak bilmek ve uygulamak hayat kurtaracaktır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?