Boyun Kalınlığı Çocuklarda Obesite Varlığını Gösteriyor

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/23 10:27 •

Bilimsel bir çalışma, çocukların boyunlarının çevresini ölçümünün, aşırı kilolu veya obez çocukların takip edilmesi için bilgi vereceğini gösteriyor.

Boyun Kalınlığı Çocuklarda Obesite Varlığını Gösteriyor

Bilimsel bir çalışma, çocukların boyunlarının çevresini ölçümünün, aşırı kilolu veya obez çocukların takip edilmesi için bilgi vereceğini gösteriyor.
Bilim adamları, 6-18 yaşları arasındaki 1000’ den fazla çocuğun ölçülerini aldılar.
Boyun çevresinin, çocukların ve ergenlerin aşırı kilolu veya obez olduğunu gösteren bir kriter olduğunu  tespit ettiler.

Obezite Nedir?

Obezite; kişinin olması gerekenden fazla kiloya, yani yağ birikimine sahip olması durumudur. Bu durum daha çok yetişkinlerde ortaya çıksa da, çocuklarda da azımsanamayacak kadar sık karşımıza çıkmaktadır. Obezitenin artmasının pek çok sebebi var tabii ki, bunların en başında hantal yaşam şekli ve beslenme bozukluklarıdır.

Çocuklarda enerji miktarı, yetişkinlerden daha fazla olduğundan genelde daha hareketlilerdir. Bu hareketlilik, çocuklarda yağ yakımını hızlandırır ve onların kilo birikimini engeller. Ancak her çocuk aynı yapıda değildir. Bazı çocuklar fazla hareket etmekten çok da hoşlanmazlar ve genelde oturarak oynayacakları oyunları tercih ederler. Bu yanlış bir yaklaşım değildir. Neticede çocuk kendini nasıl iyi hissediyorsa öyle oyun oynamalıdır ancak bu çocukların da hem hareket etmeye ihtiyaçları olduğundan, hem de hayatlarında sporun yer etmesi açısından; ebeveynler eşliğinde en azından kısa sürelerde yürüyüşler ve egzersizler yapmalıdırlar.

Obezitenin tek sebebi hareketsiz yaşam değildir. Tabii ki yanlış beslenme de, obezitenin önemli bir sebebidir. Özellikle abur cubur denilen paketli gıdalar çocuklar için çok ulaşılabilir alanlardadır. Hatta çoğu zaman çocukları sevindirmek için kullanılır. Ancak toplum olarak bu algıdan vazgeçmeli, çocuklar için daha sağlıklı tercihlerde bulunmalıyız.

Su içme alışkanlığı çocuk yaşta kazandırılmalıdır. Su içme alışkanlığı kişide olmadığında, çocuğunda da eksiği fark etmiyor Maalesef. Suyun yeterince önemini kavrayamayan çocuk da, bunu hayatına koordine edemiyor dolayısıyla. İşte bu sebepten çocuk yaşta bu alışkanlık kazandırılmalı ve bol su içirilmelidir.

Çocukların acıkmasına izin verin. Bebeklik çağında, bebekler problemlerini dile getiremediklerinden ve anne ile bağını kuvvetlendirmesi gerektiğinden evet her istediğinde emzirilmelidir. Ancak 2 yaşından sonra çocuk, açlıkla da tanışmalıdır. Açlıkta şifa vardır. Günümüzün popüler aralıklı oruç diyetlerinde de bunu görüyoruz. Ama çocukluğundan itibaren aç kalmaya alışık olmayan çocuklar, daima obezite adaylarıdır.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?