Brusella Nedir? Nasıl Bulaşır?

Yayın Tarihi : 2018/09/21 12:28 • Güncelleme Tarihi : 2018/09/21 12:28 •

Brusella; son zamanlarda yayılan ve genel halk sağlığını bozan bir tahdittir. Brusella; aslında hastalığa sebep olan bakterinin adıdır. Çiğ sütte, koyun ve keçi idrarına temas neticesinde ortaya çıkar.

Brusella Nedir? Nasıl Bulaşır?

Brusella; son zamanlarda yayılan ve genel halk sağlığını bozan bir tahdittir. Brusella; aslında hastalığa sebep olan bakterinin adıdır. Çiğ sütte, koyun ve keçi idrarına temas neticesinde ortaya çıkar.

Süt, bakteri yoğunluklu bir besindir. Özellikle çiğ sütte yararlı bakterilerle birlikte, çok fazla zararlı bakteriler de vardır. Zararlı bakterilerin başında brusella gelir. Bakteriler, belli sıcaklık aralığında yaşayabilen, bu sıcaklık sağlanamadığında ise ölen canlılardır. Bu sebeple organik sütler iyice kaynatılmalıdır ki içerisinde barınan bakteriler ölsün ve buz bolabında saklanır ki, bakteriler üremesin diye. Süt iyi kaynatılmadığında da bu bakteriler, süt içerisinde yaşamaya devam eder. Aynı şekilde iyi kaynamayan sütten yapılan peynir, kaymak, yoğurtlar da bu tehdit altındadır. Brusella; sütün içinden çıkmadığı sürece 10 gün soğuk sütte, 2 ay beyaz peynirde, 4 ay tereyağında canlı kalabilme özelliğine sahip bir bakteridir.

Brusella hastalığı başlayan kişide hastalık, birlikte yaşayan insanlara da bulaşabilir. Bu bulaşma özellikle dışkı yoluyla olur. Bu kişilerin idrarlarında bol miktarda brusella bakterisi bulunur. Tuvalet temizliği bu hastalıkta hayati önem taşıyabilir.

Brusellanın belirtileri nelerdir?

Brusella, bakteri kaynaklı bir hastalıktır. Bu sebeple özellikle ateşle kendini belli eder. Özellikle geceleri gelen; ateş, terleme, şiddetli baş ağrıları, beraberinde seyreden kas ve eklem ağrıları, halsizlik, karın ağrısı brusellanın habercisidir. Ancak kesin teşhis için, sağlık kurumlarında gerekli tahlillerin yapılması gerekir. böyle durumlarda geç kalmamak, hastalığın yayılmaması ve hastanın durumunun kötüleşmemesi için önemlidir. Tıbbi olarak brusellanın en sık görülen belirtileri ise, karaciğer, lenf bezleri, dalaktaki büyümelerdir.

Brusella hastalığında antibiyotik tedavisi uygulanır. Uygun antibiyotik kombinasyonu hastalığın seyrine, hastanın yaşına, fiziksel durumuna göre değişir. bu sebeple her brusella hastasına aynı tedavi uygulanmaz.

Bu hastalık tedavi edilse dahi, aynı bakterinin tekrar vücuda girmesiyle tekrar edebilecek bir hastalıktır. Bu sebeple, süt ve süt ürünleri güvenilir yerlerden alınmalı ve evde yapacağınız süt ürünleri, muhakkak iyi kaynatılmış süt ile yapılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?