Burun Akıntısına Neden Olan 7 Faktör

Yayın Tarihi : 2017/04/06 21:55 • Güncelleme Tarihi : 2021/01/25 01:30 •
Burun akıntısı burun dokularının ve damarların çok fazla sıvı veya mukus üretmesi sonucunda ortaya çıkar
Burun Akıntısına Neden Olan 7 Faktör

Burun akıntısı; burun dokularının ve damarların çok fazla sıvı veya mukus üretmesi sonucunda ortaya çıkar. Akıntı burnunuzdan dışarı ya da boğazınızdan aşağı doğru yani geniz akıntısı şeklinde olabilir. 

Burun akıntısına neden olan 7 faktörü  şöyle sıralayabiliriz:

1- Bakteriyel enfeksiyonlar,

2- Soğuk algınlığı,

3- Grip,

4- Saman nezlesi,

5- Baş yaralanması,

6- Burun damlaları,

7- Sinüzit

Bazen çok soğuk ortamdan, daha sıcak ortama girildiğinde de yoğun bir burun akıntısı meydana gelebilir. Bunun sebebi, soğukta daha katı kıvam alan ve burunu sabit sıcaklıkta tutmaya çalışan mukusun sıcakla beraber çözünmesidir. Geçici bir durumdur bu sebeple burun akıntısı sebepleri arasında sayılmamıştır. 

Burun Akması Faydalı mıdır?

Vücut, her durumda tepki veren, bu sayede hastalıkları ve gelen tehlikeleri haber veren mükemmel bir sistemdir. Bu sistem sayesinde, verilen sinyaller doğru algılandığı sürece hastalıklar olmadan önlenecek veya kolaylıkla atlatılacaktır. 

Hastalıklarda ise, vücut kendi aldığı önlemlerle iyileşme sürecini kontrol eder. mesela , bağırsaklara giren kötü bakterilerden kurtulmak için ishal, bir virüsle savaşırken ateş yükseltme sonucu doğurur. Bunların sebebi, vücudun zararlı yapılardan kurtulması için verilen savaştır. 

Burun akması da yine vücudun kendini temizleme mekanizmalarından biridir. Hava yoluyla burun kıllarına takılan kötü maddeler, mukus sayesinde, vücuttan dışarı atılır. Bu sebeple akıntıyı devamlı olarak imha etmek gereklidir. Özellikle virüs kaynaklı hastalıklar, vücut sıvıları yoluyla kolaylıkla başka bireylere bulaşabilir. Bu sebeple kişiler burun akıntısı yaşadıkları durumlarda çok dikkatli olmalıdır. 

Özellikle virüs veya bakteri kaynaklı bir burun akıntısı meydana gelmişse, mutlaka doktor tavsiyesiyle ilaca başlamalıdır. Çünkü bu hastalıklar ilerleme fırsatı bulup solunum sistemini tamamen alt etmek üzere akciğerlere indiğinde daha ciddi sonuçlar ve daha zor tedavilerle karşımıza çıkabilirler.  

 

 



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
m************** :

Merhaba hocam ben 21 yasindayim. benim geniz akintim var tedavisi var mi? bi turlu kurtulamiyorum yardimci olun lutfen. Surekli tozlu biselere dokununca ve soluyunca nefesimde tikaniyo. Ozellikle biseyler yedikten sonra geniz akintisi cogaliyo ne yapmaliyim?


Cevap:

Alerjik bir nedenle bu rahatsızlığınız olabilir.Bu tür rahatsızlıklar bahar yalarında da artabilir.Size önerimiz bir kulak burun boğaz uzmanına danışmanız.

?