Terleme Nedir? Hangi Terleme Zararlıdır?
Terleme, özellikle yaz aylarında karşılaşılan bir durumdur.Ancak her mevsimde de terleme görülebilir.
Terleme, özellikle yaz aylarında karşılaşılan bir durumdur. Aslında çoğu zaman rahatsızlık verici bir durum olarak adlandırılsa da, vücudun fonksiyonlarını doğru bir şekilde yerine getirdiğinin habercisidir. Tabii ki normal düzeylerde bir terleme söz konusu ise.
Terleme, vücutta bulunan metabolizma artığı sıvının deri yoluyla atılması işlemidir. Özellikle yaz aylarında sıcak havanın ve daha çok su tüketmenin etkisiyle artan terleme, sağlıklı ter bezlerinin ve sağlıklı bir derinin zaten yapması gereken bir işlevdir. Bu sayede vücuttan fazla su atılmış olur ve iç denge sağlanmış olur.
Normal dışı olarak aşırı terleme ise, hastalıkların belirtisidir. Altında yatan pek çok hastalık olabilir ve muhakkak araştırılması gereklidir. Aşırı terlemenin en çok gösterdiği hastalıklar; diyabet, hipertiroidi, stres kaynaklı yaşam, kalp rahatsızlıkları, obezite ve vitamin eksiklikleridir ( C ve D vitaminleri). Bir hastalık sayılmaz ancak, vücudun normal seyrinden çıkmasını sağlayan hamilelik de, aşırı terlemenin sebeplerinden sadece biridir. Artan ve değişen hormonlar bu olayın baş sorumlusudur. Peki bunlar dışında aşırı terlemeye etki eden durumlar nelerdir? Baharatlı besinler, menopoz, aşırı sıcak hava, tüberküloz, enfeksiyon, aşırı kafein tüketimi, kullanılan bazı ilaç türleri (metabolizmayı hızlandırdığı için), duygu değişikliği yaşanan dönemler, kan şekeri düşüklüğü.
Terlemenin aşırı olduğu durumlarda muhakkak uzman görüşü alınmalıdır. Özellikle hormonların çalışmasından kaynaklı bir bozukluk varsa giderilmelidir. Ancak aşırı terlemenin yanında; aşırı kilo kaybı, yükselen nabız, göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateşlenme gibi bulgularda eşlik ediyorsa doktora başvurmak için hiç vakit kaybedilmemelidir. Aksi takdirde hayati tehdit oluşturan durumlar meydana gelebilir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.