Check-up Nedir? Kimler Yaptırmalı?
Check up, belli başlı sağlık taramalarının düzenli aralıklarla toplu halde yapılması halidir. Özellikle ileri yaştaki ve çeşitli risk gruplarında yer alan bireylerin check up yaptırmaları uzmanlarca önerilmektedir. Ancak, gereksiz yere sıklıkla tüm sağlık taraması yaptırmanın çok daha faydalı bir durum olduğunu düşünmeyen uzmanlar da var.
Check up, belli başlı sağlık taramalarının düzenli aralıklarla toplu halde yapılması halidir. Özellikle ileri yaştaki ve çeşitli risk gruplarında yer alan bireylerin check up yaptırmaları uzmanlarca önerilmektedir. Ancak, gereksiz yere sıklıkla tüm sağlık taraması yaptırmanın çok daha faydalı bir durum olduğunu düşünmeyen uzmanlar da var. Aslında kişinin hayatında sorun yaratmayacak bir anomali, sağlık taramasında bulunarak kişinin boş yere tedavi olmasına neden olabilmektedir. O nedenle check up'ı doktor tavsiyesi üzerine yaptırmada fayda var.
Check up Hastanın Neden Boşyere Tedavi Almasına Sebep Olabilir?
Check up kişinin genel durum değerlendirmesidir. Check up tahlilleri ise, doğru tahillerdir yani burada kastedilen 'boşuna tedavi' kısımı; check up'ın yanlış olmasıyla değil, insan vücuduyla alakalıdır.
Kısacası; insan vücudu mükemmel bir şekilde yaratılmıştır. Eğer bir yerde ufak bir arıza varsa, vücut bunu kolayca, normal akışta tedavi edebilir ve kişi bunu ne hastalık olarak, ne de iyileşme olarak hissetmez bile. Örneğin; insan üst solunum yolundan küçük bir mikrop kaptı diyelim. Vücut hemen lenf sistemlerini devreye sokar ve kişi henüz hastalığı hissetmeden etkenleri ortadan kaldırır. Veya kişi yüksek bir dağa çıkıyor. Kişi daha derin nefes alıyor ama vücudu onun için boş durmayarak ortama alışsın diye anında yeni alyuvarlar üretiyor. Veya bazen hiç hissetmediğiniz ama neredeyse iyileşmiş diye görüp şaşırdığınız yaralar veya morluklar olur. İşte vücut, bunları size hissettirmeden temizler.
Ancak bu aşamalarda check up yaptırdığınızda, mevcut olan yapım ve onarım işlerinden dolayı; nabzınız yüksek, ateşli, alyuvar, akyuvar, lökosit, keton gibi kan hücreleriniz yüksek, lenf bezleriniz normalden fazla şişkin veya diğer değerleriniz fazlaca düşük olabilir. Bu durumda anında ilaç kullanmanız önerilebilir ki 'boşuna tedavi' den kasıt budur.
Yada bir başka açıdan; doktorunuz örneğin lenf bezlerinin bir hastalıkla beraber şiştiğini bunu anlamak için ancak 3 ila 6 ay sonra kontrole geldiğinizde öğrenebileceğinizi söylediğinde, bu süreci hastalık psikolojisi ile geçireceğinizi, kötü senaryolarla baş etmeniz gerektiğini öngörürüz.
Bu sebeple vücut kendi haline bırakılmalı, gerek olmadıkça hastane, sağlık ocağı gibi kurumları meşgul etmemeli ve fikir kişiden kişiye değişmekle birlikte check up yaptırılmamalıdır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.