Çocuklarda İshale Dikkat

Yayın Tarihi : 2016/08/15 21:24 • Güncelleme Tarihi : 2016/08/15 21:24 •
Çocuklarda ishal sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır çoğunlukla 3-7 gün içerisinde kendiliğinden geçen bir süreçtir
Çocuklarda İshale Dikkat

Çocuklarda ishal sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır çoğunlukla 3-7 gün içerisinde kendiliğinden geçen bir süreçtir.Fakat bazı durumlarda müdahale gerektirebilmektedir.Çünkü uygun tedavi uygulanmadığında sıvı kaybına sebep olur ve su tuz dengesini bozabilir.

Çocuklarda normal dışkılama beslenme durumuna göre değişebilmektedir.Bazı çocuklar her yemekten sonra bazıları ise gün aşırı tuvalete gidebilir.Bu durum normalin dışına çıkarak sulu dışkılama ve sık sık dışkılamaya dönüşürse o zaman ishal olarak isinlendirilir.Sulu,sümüksü,10 günü aşan ve  kan içeren dışkılamalarda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
İshal nedenleri:
Antibiyotikler; bazı antibiyotikler ishale sebep olmaktadır.Bu durum genellikle hafif seyreder.Antibiyotik bittikten sonra hala devam eden ve şiddetli seyreden ishal durumunda doktora başvurulmalıdır.
Virusler; Çocuklarda ishalin en sık nedeni olarak görülmektedir.Kış aylarında ateş, kusma, kas ağrısı ,karın kramplarına sebep olmaktadır.
Bakteri ve parazitler; bu ishale sebep olan bakteriler genellikle pis içme suyundan , lağımın uygun boşaltılmaması veya el temizliğinde eksiklik ile çocuklara bulaşmakta ve ishale sebep olmaktadır.Bakteri ve parazit kaynaklı ishallerin virus kaynaklı ishallere göre farkı daha yüksek ateşe ve kanlı,sümüksü ishale sebep olmasıdır.
İshalli çocuklar da sıvı kaybını önlemek için çocuğa yeterli miktarda su ve sıvı verilmelidir.Yağsız et sebze,meyve,ekmek,patates,buğday tüketebilecekleri besinlerdir.Yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır.Doktor tarafından önerilmediği sürece ilaç kullanılmamalıdır.Eğer çocuk ağızdan beslenilemiyor ise damardan sıvı takviyesi yapılabilmektedir.
İshalden Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz:
 -Eller 30 saniye boyunca sabunla sık sık yıkanmalıdır. -Çiğ sebzeler yenmeden önce iyi yıkanmalıdır. -İçilen suların temizliğinden emin olunmalıdır. -Çocukların salgına sebep olmaması için bu süreçte okula yollanmaması da önemli bir noktadır..

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?