Çocuklarda Soğuk Algınlığı Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?
Çocuklarda soğuk algınlığı 6 yaş altında daha sık görülüyor. Çocuklarda sık görülen bir durum olan soğuk algınlığı, belirtileri ve önerilerimiz hakkında yazımızda bilgiler bulabilirsiniz.
Çocuklarda soğuk algınlığı 6 yaş altında daha sık görülüyor. Çocuklar yılda 5-9 defa soğuk algınlığı geçirebiliyor. Öksürük hapşırma ile havaya yayılan damlacıkların solunum yolu ile alınmasıyla veya el teması ile oluyor.
Çocuklarda Soğuk Algınlığı Belirtileri
Boğazda tahriş ve kaşıntı, Burunda karıncalanma hissedilmesi, Üşüme hissi ve titreme görülmesi, Çocuğun keyfinin kaçması, halsiz ve yorgun hissetmesi, Mukus (sümük) oluşumuna bağlı olarak burnunu çekmesi, Aksırma şikayetleri olması,
Boğazda yanma ve yemek yemesinde zorluk, Öksürük şikayetleri, Baş, vücut ve kas ağrıları, Ateş yükselmesi, Gözlerde kızarıklık.
Çocuklarda Soğuk Algınlığında Ne Yapmalı?
Şikayetlerin artması ve özellikle de ateş çıkması durumunda tercihen çocuk hastalıkları doktoru olmak üzere bir doktora çocuğu muayeneye götürmek en doğru yaklaşım olacaktır. Doktor gerek görürse ayırıcı tanı da kullanmak üzere, grip testi, kan tahlili, boğaz kültürü veya boğazda swab testi (Strep A testi) isteyebilir ve buna göre muayenesini ve olası tanıyı şekillendirir.
Soğuk algınlığına virüsler sebep olmaktadır. Doktorun Beta Hemolitik Streptekok yönünden yapacağı tahlillerde Streptekok bakterisi saptanmaz ve grip tanısı koyulmaz ise, doktor soğuk algınlığı tanısını netleştirecektir.
Çocuklarda Soğuk Algınlığı Tedavisi
Soğuk algınlığı durumlarında antibiyotik tedavisi doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü sağuk algınlığı vrüs kaynaklı bir hastalıktır. Antibiyotik; bakteri kaynaklı hastalıklarda tedavi yöntemidir. Soğuk algınlığının destekleyici tedavisinde ateş düşürücüler, burun damlaları ve bol sıvı öneriliyor. Bunun yanında C vitaminince zengin beslenmek de iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
Soğuk Algınlığından Korunmak İçin Ne Yapılmalıdır?
Soğuk algınlığı; havaların mevsim geçişlerinde olduğu dönemlerde çok artmaktadır. Terleyen ve terlediğini fark etmeyen çocuklar, üstünde yelek ve hırka taşımak istemeyenler, hava sıcak diye üzerine ekstra kıyafet almayıp akşam serinliğine kalanlar gibi pek çok grup bu mevsimlerde sıklıkla hasta olmaktadır.
Soğuk algınlığı ayrıca virüs kaynaklı olduğu için kişiler arasında kolayca yayılabilmektedir. Bu sebeple siz kendinize dikkat etseniz bile; bir topluluktan, okul veya iş ortamından, aileniz veya bir yakınınızdan hastalığı alabilirsiniz. İşte bu aşamada da kişisel hijyenin önemi ortaya çıkıyor.
Toplu alanlardan ayrılınca, yemek öncesinde ve sonrasında elleri yıkamak; soğuk havalarda dahi ortamı havalandırmak soğuk algınlığından korunmanın en etkin yoludur.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.