Difteri (Kuşpalazı) Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/12/31 12:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/07/07 13:35 •
Difteri veya kuşpalazı olarak bilinen hastalık özellikle lenf ve üst solunum yollarına etki etmektedir.
Difteri (Kuşpalazı) Nedir?

Difteri veya kuşpalazı olarak bilinen hastalık özellikle lenf ve üst solunum yollarına etki etmektedir. Bakteri kökenli enfeksiyonel bir hastalık olan difteriye karşı aşılar üretilmektedir. Bebeklik sürecinde bu aşı uygulanmasıyla dünya genelinde salgın hali oldukça azaltılmıştır. Difteri tedavi edilmezse felç hatta ölümlere dahi neden olabilen ciddi bir hastalıktır. 

Difteri Bulguları Nelerdir?

Difteri; üst solunum yollarında tutulur. Dolayısıyla buralarda şikayetler meydana getirir. Difterinin ilk belirtileri; iştahsızlık, boğaz ağrısı, ateş ve halsizliktir.

Birkaç gün kişide bu hal devam ettikten sonra bademcik ağrısı ve ağzın içini kaplayan aft tarzında görünen beyaz yaralar görünmeye başlar. Deriyi kaplayan bu tabaka zamanla yeşile veya siyaha doğru renk değiştirebilir.

Difteri Bulaşıcı mıdır?

Difteri hastalığı solunum yolu kökenli bir hastalıktır. Bu sebeple bulaşması da yine solunum yolu ile olur. Hastalığı taşıyan kişi, vücut sıvılarıyla yani; öksürük, hapşuruk, konuşma yoluyla karşısındaki kişilere taşıyabilir.

Bu sebeple difteri hastalığını taşıyan kişinin ev içinde şahsi eşyaları ayırılmalı ve kendine özel yemek gereçleri olmalıdır. Ayrıca her yemekten sonra bu malzemeler titizlikle yıkanmalıdır. Aksi takdirde kişi kendi tükürüğü ile tekrar tekrar hastalığı canlandırmış olacaktır.

Difteri hastaları 2-3 hafta kadar izole yaşamalıdırlar. Ancak antibiyotik tedavisi başlamışsa, bundan 24 saat sonra bulaşıcılık ortadan kalkar.

Difteri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Difteri şüphesini kesinleştirmek için hastadan kan tahlili ve boğaz kültürü alınır.

Teşhis konulduktan sonra antibiyotik tedavisi başlatılır. Ayrıca hasta, hastalığı atlatmış dahi olsa aşılaması yapılır ve her 10 yılda bir tekrarlanması istenir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?