Dil Neden İltihaplanır?

Yayın Tarihi : 2015/06/22 14:49 • Güncelleme Tarihi : 2024/07/04 14:35 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Dil, yumuşak dokuya sahip bir organdır. Çünkü dil, ağız içinde besinlerin döndürülmesinden sorumlu, aynı zamanda yutmayı sağlayan bir organdır.

Dil Neden İltihaplanır?

Dilin iltihaplanması kişide şiddetli ağız kokusuna neden olur. Dil kanseri veya dil ülseri belirtileri arasında yer alır. Ayrıca diş eti hastalıklarının da belirtisi olarak dilde iltihaplanma görülebilir. Alkol ve sigara tüketimi de iltihaplanmayı kolaylaştırır. İltihabın kaynağı belirlendikten sonra gerekli tedavi uygulanarak iyileşme sağlanır. 

Dil Nasıl Bir Organdır?

Dil, yumuşak dokuya sahip bir organdır. Çünkü dil, ağız içinde besinlerin döndürülmesinden sorumlu, aynı zamanda yutmayı sağlayan bir organdır. Aynı zamanda konuşmayı sağlamak için de; dişe dokunma, alt damak ve üst damağa yapışma gibi görevleri üstlenir. Bu işlerin hepsini de yapabilmesi için, yumuşak ve kolay hareket edebilen bir organ olmalıdır.

Dilin yumuşak dokuya sahip olması, aynı zamanda ağız içinde devamlı nemli bir ortamda kalması, dilin bakteri ve virüslere karşı da açık olmasını sağlar. Çünkü bakteri ve virüsler, nemli ve yumuşak ortamda kolaylıkla tutunurlar. Tıpkı dolabınızdaki peynir ve meyvelerin, katı gıdalardan daha önce bozulması gibi.

Dil iltihaplanması genel olarak virütik sebeplerden kaynaklıdır. Çok sıcak ve soğuk yemek gibi durumlar da dilde tahrişe yol açar ve açık yara gibi davranarak buralarda mikropların tutunmasına olanak sağlar.

Dilin nadiren iltihaplanması, böyle düşünüldüğü zaman son derece normal ve olağan bir durumdur. Ancak diliniz haddinden fazla iltihaplanıyor, şiddetli ağrı çekiyor, aynı zamanda siz dahi kendi ağız kokunuzdan rahatsız oluyorsanız, işte o zaman kesinlikle bir uzman görüşü almalısınız.

Dil iltihaplanması sık olan insanlardın öncelikle diş kontrolü yaptırması gerekir. Dişlerinizde var olan çürükler, dilde bu yaralanmalara sebep olabilir.

Eğer dişte bir sıkıntı yoksa boğaz enfeksiyonu değerlendirilir. Eğer burası da temizse, ağıza bakteri getiren organ, mideniz olabilir. Midede var olan ülserler de ağız içi yapınızı etkileyebilir ve iltihaplanmalara yol açabilir. Hatta şiddetli ağız kokusu, ağza gelen acı su da bundan kaynaklı olabilir.

Her hastalıkta olduğu gibi, dil iltihabında da eğer sebep bilinirse tedavi her zaman daha kolay ve daha kalıcı olacaktır. Bu sebeple önemli olan kısa sürede, vücudunuz daha fazla zarar görmeden doktor kontrolünden geçmeli, hastalığınızın gerçek sebebini öğrenmelisiniz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?