Otomatik Eksternal Defibrilatör( AED) Cihazı Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/10/10 22:43 • Güncelleme Tarihi : 2017/10/10 22:43 •
Otomatik Eksternal Defibrilatör,  aniden kalbin durması  sırasında, hastaya elektrik şoku diğer adıyladefibrilasyon tatbik etmek amacıyla kullanılan ve hayat kurtaran bir cihazdır
Otomatik Eksternal Defibrilatör( AED) Cihazı Nedir?

Otomatik Eksternal Defibrilatör,  aniden kalbin durması  sırasında, hastaya elektrik şoku diğer adıyladefibrilasyon tatbik etmek amacıyla kullanılan ve hayat kurtaran bir cihazdır. Bucihaz ilk yardım eğitimi almış kişiler ve deneyimli sağlık personeli tarafındankullanılmalıdır.

Ani kalp durması sürecinde hastada kaçınılmaz olarak ventriküler fibrilasyon ve ventrikülertaşikardi  süreci gelişmekte olupdefibrilatör ise bu süreci engellemektedir. elektrokardiyografi sonuçlarınıtahlil ederek acil durumda hayat kurtarmak amacıyla cihazı kullanan kişiyesesli hatta görüntülü komutlar verebilmektedir.

Bu komutlara uyarak ilkyardımcı gereken uygulamayı yapmaktadır.

Bu cihaz olay yerine sağlık personeligelinceye kadar ilkyardım amacıyla kullanılmalıdır.

Defibrilatör, kardiyak arrest ( ani kalpdurması) varlığında kalbin yeniden çalışması ve dolaşımı sağlaması özelliğiylehayat kurtarmaktadır.

 

 

Otomatik Eksternal Defibrilatör cihazlarınınbulunduğu kutularda hastanın çıplak  göğsüne yapıştırılması gereken pedlerbulunmaktadır. Bu pedler konnektör vasıtasıyla defibrilatöre bağlanır ve cihazınkalbin çalışıp çalışmadığını algılamasına yardımcı olur.Bu sayede cihaz kalpritmini analiz etmektedir.Cihaz defibrilasyon yani şok uygulanması gerektiğinegerek duyarsa işleme geçecektir.

Defibrilasyon, ani kalp durmasında vazgeçilmez olan temel yaşam desteğinin önemli bir elemanıdır.
Defibrilatör özelliği ile kalbe elektrik akımı vererek kalbin normal  çalışmasını sağlamayı hedeflemektedir.

Özellikle ani kalp durmasından sonraki ilk 5dakika içinde defibrilatör cihazının kullanılması büyük önem taşımaktadır. Busüreden sonra hastada beyin ölümü süreci başlamaktadır.

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?