Ortodonti Nedir?
Ağız ve diş sağlığıyla ilgilenen bölüm, ortodonti olarak isimlendirilmektedir. Diş ve ağız bölgesine sağlık sebebiyle veya estetik bakımdan yapılan pek çok müdahale yapılmaktadır.
Diş Sağlığının Önemi Nedir?
Dişlerin sağlıklı kalması tüm vücut sağlığının korunması için son derece önemlidir. Ağız yolu ile alınan besin, dişlerle parçalanarak küçültüldükten sonra mideye gider ve burada tam olarak sindirime uğrar. Temizliği tam sağlanamamış dişlerde bulunan bakteriler, yiyeceklere yapışır ve bu yolla iç organlara, oradan da kan dolaşımına katılmış olur. Yani kirli bir ağız, kirli bir kan dolaşımı demektir. O nedenle diş ve ağız bakımı düzenli olarak incelenmeli, gerekli hijyen uygulamaları yapılmalıdır.
Zararlı bakteriler en çok çürük diş, damakta açık yaralarda barınırlar. Kısa süreli temizlikler de bu bakterilerden ağızı arındırmaz. Böyle durumlarda çürüklerden kurtulmalı, açıklıklar kapatılmalıdır. Yani diş doktorundan çekinmemeli ve basit tedaviler yapılmalı ki, daha ileri seviye hastalıklara ve dolayısıyla ileri seviye ve daha ağır tedavilere maruz kalınmasın.
Ortodonti Uzmanlık Alanı Nedir?
Ortodonti daha çok dişin estetik bakımını üstlenen bilim dalıdır. Dişlerde olan çarpıklıklar, çene kaymaları, dişlerin üst üste gelmesi gibi problemleri gidermek ilk amaçlarıdır.
Ortodonti tedavisi uzun süreli ve sabır isteyen bir tedavidir. Kemik yapısında olan dişlerin kaydırılması zor bir işlemdir ve aniden yapılamaz. Diş telleri sayesinde, dişler hafif hafif kaydırılmak suretiyle bu işlemler gerçekleşir.
Tedavide esas süreci belirleyecek olan hastanın ağız ve diş yapısıdır. Bu tedavi için gerektiğinde diş eksiltme yöntemine gidilebilir. Dar bir çene yapısı ve sıkışık dişlerde genelde bu yöntem tercih edilir.
Eğer gerek yoksa, diş çekimi yapılmadan sadece var olan dişleri sıraya dizmek, düzenli hale getirmek şeklinde yapılır.
Ortodonti Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Ortodonti tedavisi uzun süren bir tedavidir. Öncelikle istikrarlı olmak, tedaviyi aksatmamak ve uygun olan malzemeyi düzenli olarak kullanmak gerekir. Özellikle damaklı teller çıkarılıp takılabilmektedir. Bu sebeple tedavi aksatma durumu en çok bu tellerde görülür. Bu hataya düşmemeli ve tedavi süresini uzatmamak için bu teller düzenli kullanılmalıdır.
Dişlerde zayıflamayı engellemek ve güçlendirmek bu dönemde çok önemlidir. Bu sebeple süt ve süt ürünleri bol tüketilmelidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.