Düşük Testosteron ve Erkek Göğüsleri (Jinekomasti)

Yayın Tarihi : 2019/03/27 18:29 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/14 09:33 •

Erkeklerde düşük testosteron seviyesi ne almana gelir, jinekomasti nedir, erkeklerde göğüs büyümesi nasıl tedavi edilir gibi testosteron düşüklüğüyle ilgili bilgileri bu makalemizden okuyabilirsiniz.

Düşük Testosteron ve Erkek Göğüsleri (Jinekomasti)

Erkeklerde düşük testosteron seviyeleri bazen jinekomasti veya göğüslerinin büyümesine neden olabilir.

Testosteron doğal olarak oluşan bir hormondur. Erkeklerin fiziksel özelliklerinden sorumludur ve aynı zamanda bir erkeğin cinsel dürtüsünü ve ruh halini etkiler. Testosteron da dahil olmak üzere erkeklerde vücudun hormonları dengesiz olduğunda, jinekomasti gelişebilir.

Hem düşük testosteron hem de jinekomasti genellikle tedavi edilebilir. Öncelikle her koşul için altta yatan nedenleri anlamak önemlidir.

Düşük T'yi Anlama

Erkeklerin yaşları ilerledikçe testosteron seviyeri normal olarak düşer. Buna hipogonadizm veya "düşük T" denir. Urology Care Vakfı'na göre, 45 yaşın üzerindeki 4 erkekten 1'i düşük T'ye sahiptir. Düşük testosteron seviyelerine sahip olmak çeşitli komplikasyonlara neden olabilir:

  • düşük libido
  • düşük sperm sayısı
  • sertleşme bozukluğu (ED)
  • jinekomasti olarak adlandırılan büyüyen erkek göğüsleri

Jinekomasti'yi Anlama

Erkek vücudu hem testosteron hem de östrojen üretir, ancak östrojen genellikle düşük seviyelerde bulunur. Bir erkeğin testosteron seviyeleri östrojene kıyasla özellikle düşükse veya testosterona göre fazla östrojen aktivitesi varsa, daha büyük göğüslere sahip olabilir.

Erkekler ergenliğe girdiğinde ve vücutta hormonal aktivitede belirgin bir değişiklik olduğunda, jinekomasti ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, zamanla ve tedavi olmadan kendi kendine düzelebilir. Meme dokusunun fazlalığı her iki göğüste de eşit olabilir veya bir göğüste diğerinden daha fazla olabilir.

Daha yaşlı erkeklerde testosteron seviyeleri düştükçe, tedavi edilmediği sürece jinekomasti gelişebilir ve devam edebilir. Jinekomasti, Mayo kliniğine göre 50 ve 80 yaşları arasındaki 4 erkekten yaklaşık 1'ini etkiler. Durum genellikle zararlı veya ciddi değildir. Bazı durumlarda, ağrıyan meme dokusuna neden olabilir.

Düşük T ve jinekomasti nedenleri

Düşük T çoğunlukla yaşlanmanın sonucudur. Altta yatan sağlık koşulları da neden olabilir. Düşük T'nin aşağıdaki durumlar sonucu olup olmadığı hakkında doktorunuzla konuşun:

  • testosteron üreten testislerdeki hücrelere zarar verme
  • kaza
  • enflamasyon (şişme)
  • testis kanseri
  • radyasyon ve kemoterapi de dahil olmak üzere kanser tedavisi
  • hipotalamus ve hipofiz bezi gibi beynin bölümlerini etkileyen hastalıklar

Ayrıca, anabolik steroidler alırsanız, vücudunuzun testosteron üretme kabiliyetine de zarar verebilirsiniz.


Tedavi

Hem jinekomasti hem de düşük T için çeşitli tedaviler mevcuttur.

Jinekomasti

Jinekomasti, raloksifen (Evista) ve tamoksifen (Soltamox) gibi ilaçlarla tedavi edilebilir. U.S. Food and Drug Administration (FDA) bu ilaçları meme kanserini tedavi etmek için onayladı, ancak jinekomasti tedavis için bir onay yoktur. FDA onaylı olmayan bir durumu tedavi etmek için ilaçların kullanımı "reçetesiz" kullanım olarak bilinir. Reçetesiz ilaç tedavileri güvenli olabilir. Ancak tedaviye başlamadan önce doktorunuzla bu ilaçların kullanımı hakkında konuşmalısınız.

Cerrahi seçenekler de var. Karındaki fazla yağı gideren liposuction'ı duymuş olabilirsiniz. Göğüslerdeki yağları da ortadan kaldırmak için kullanılabilir. Liposuction meme bezini etkilemez. Mastektomi, meme bezi dokusunun cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Küçük bir kesikle ve nispeten kısa bir iyileşme süresi ile yapılabilir. Bu tedaviler, size istediğiniz şekli ve görünümü sağlamak için düzeltici veya estetik cerrahiyi içerebilir.

Düşük T

Jinekomasti tedavisinde ek olarak, erkeklerde düşük T.'yi tedavi etmek isteyebilirsiniz. Testosteron seviyeleri yaşla birlikte azalmaya eğilimlidir. Bu nedenle birçok yaşlı erkek testosteron replasman tedavisini deniyor. Tedaviler çeşitli şekillerde mevcuttur:

  • cilt jelleri
  • plakalar
  • enjeksiyonlar

Testosteron replasman tedavisi alan erkekler genellikle gözle görülür sonuçlar alır. Genellikle tedaviden sonra bazı durumlar olumlu yönde gelişir:

  • enerji
  • cinsel dürtü
  • ereksiyon
  • uyku
  • kas kütlesi

Ayrıca görünümlerinde ve ruh hallerinde olumlu bir değişiklik görebilirler. Düşük T olan erkeklerde, testosteron replasman tedavisi jinekomastiyi ortadan kaldırabilir.

Tedavinin yan etkileri

Testosteron replasman tedavisi için potansiyel yan etkileri vardır. Meme kanseri veya prostat kanseri olan erkekler testosteron replasman tedavisine tabi tutulmamalıdır. Tedavinin prostat kanserinin ilerleme riskini arttırıp artırmayacağına dair bazı tartışmalar olmuştur. Buna ek olarak, kardiyovasküler olaylar, obstrüktif uyku apnesi ve aşırı kırmızı kan hücresi üretimi riskinizi artırabilir. En son araştırmaların yanı sıra testosteron tedavisinin riskleri ve faydaları hakkında doktorunuzla konuşmaya değer.

Doktorunuzla konuşun

Düşük testosteron ve jinekomasti tartışırken rahatsız hissedebilirsiniz. Ancak nadir görülen bir durum değildir. Boston Üniversitesi Tıp Fakültesine göre, ABD'de 4 ila 5 milyon erkek düşük testosterona sahiptir.  Jinekomasti de oldukça yaygındır.

Sonuç

Düşük T ve jinekomasti, özellikle yaşlandıklarında erkekler arasında yaygın durumlardır. Birçok tedavi seçeneği mevcuttur. Doktorunuzla tedavi seçeneklerini tartışmak, sağlığınızın ve vücudunuzun sorumluluğunu üstlenmenize yardımcı olabilir. Endişeleriniz hakkında bir terapistle konuşmaktan da yararlanabilirsiniz. Jinekomastisi olan diğer erkeklerden oluşan bir destek grubu, bu durumla başa çıkmanıza yardımcı olacak bir bakış açısı sağlayabilir.

Gerçek tedavi seçeneği olmayan bazı koşulların aksine, düşük T ve jinekomasti sıklıkla tedavi edilebilir ve yaşam kaliteniz artabilir.

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.





Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?