Ellerde Titremeye Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/11 11:15 •

El, beyin ve omurilikten gelen emir neticesinde çalışan bir organdır. Bu emirin geldiği sinir kanallarında uyarı bozukluğu olduğunda, el sürekli uyarı alıyormuşçasına harekete geçer işte bu durum dışarıdan baktığımızda titreşim olarak algılanır.

Ellerde Titremeye Neden Olur?

Ellerde titremeye çeşitli hastalıklar ve kullanılan ilaçlar yol açabiliyor. 
İleri yaşlarda ortaya çıkan Parkinson hastalığı, karaciğer yetmezliği, alkolizm, cıva ve kurşun zehirlenmesi titremeye yol açabilir. 
Ayrıca, tiroid bezi hastalığı olan hipertiroidide de ellerde titreme görülebilir.
Lityum ve bazı depresyon ilaçları da yan etki olarak titremeye yol açabilir.

El Titremesi

Pek çok hastalığa eşlik eden bir belirtidir el titremesi. İleri yaşta olabilir, genç yaşta olabilir, hastalıkta olabilir, sağlıklı insanda olabilir ve örnekleri çoğaltılabilir. Ancak bunların hepsinde esas sebep ortaktır.

El titremesinin en temel kaynağı, kaslarda meydana gelen kontrolsüzlüktür. Kaslarda meydana gelen koordinasyon eksikliği, el titremesinin esas kaynağıdır. El, beyin ve omurilikten gelen emir neticesinde çalışan bir organdır. Bu emirin geldiği sinir kanallarında uyarı bozukluğu olduğunda, el sürekli uyarı alıyormuşçasına harekete geçer işte bu durum dışarıdan baktığımızda titreşim olarak algılanır.

Stres Çağında Yaşamak

Gerek beslenme alışkanlıklarının bozulması, gerek hayat şartlarının zorlaşması, gerek teknoloji ile birçok işi kolay ve konforlu gerçekleştirdikten sonra kendini geliştirmeyen, meşgale bulamayan insanların fazlaca kendini dinlemesi neticesinde artık çağ; stres çağı olmuştur. Dolayısıyla insan ne kadar kaçıyor olursa olsun. Mutlaka hayatının bir bölümünde veya bir alanında strese maruz kalmaktadır.

Stresin iç organlara olduğu kadar, motor sinir sistemine de hasar verdiğini biliyoruz. Stresli durumlarda beyinden aynı anda binlerce sinir hareketlenir ve kişinin düşünce hızına yetişemeyen vücut, aşırı hareketlilik meydana getirir. Bu durumda da en kolay hareket eden ve en hafif olan el organı, aktiviteye geçer. Kısacası stresi en çok algılayan iç organ mide iken, stresi en çok algılayan dış organ ise ellerdir.

Dolayısıyla günümüzde el titremesinin, özellikle gençlerde görülmesinin en önemli sebebi; strese dayalı yaşamaktır.

El Titremesi Başlangıcında Basit Tedbirler

El titremesi görüldüğünde hemen güçlendirme egzersizlerine başlanmalıdır. Yani beyinden gelen hareket et emri yerine getirilmeli ve el kasları çalıştırılmalıdır. Bu durumda beyin elektriği boşaltılmış ve el kontrolü yeniden kazanılmış olur.

Bunun için avu içine sığabilecek büyüklükte bir spor aleti ile sık bırak egzersizleri yapılabilir ve kişinin elinde devamlı bir uğraşı olabilir. Bu sayede daima kaslarını çalıştırabilir.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?