ESR Nedir ve Hangi Durumlarda ESR Yükselir?
ESR çöken alyuvarların miktarına denir ve genel test olarak birçok hastalığın tanısı için yapılır. Diğer adı ise sedimentasyondur.
ESR çöken alyuvarların miktarına denir ve genel test olarak birçok hastalığın tanısı için yapılır. Sedimentasyon testinin diğer adıdır. Çeşitli nedenler ESR miktarını etkiler. Örneğin plazma fibrinojeni, globolin ve kolesterol ESR değerini yükseltir ve tersine plazma albümini ve lisitin ESR değerini azaltır. Morfolojik değişiklikler de ESR değerini etkileyebilirler.
Alyuvar Nedir?
Alyuvar; kan plazmasında bulunan, kana kırmızı renk veren maddeleri içeren bir kan hücresidir. Bu kan hücresinde bulunan hemoglobin, kanın demir bakımından zenginliğini ortaya koyan değerdir. Dolayısıyla alyuvar varlığı demir miktarı, oksijen taşıma yoğunluğu gibi pek çok alanda kanın değerlerini belirler. ESR doğal olarak alyuvar miktarını etkiler ve bu açıdan çok önemlidir. Fibrinojen, globolin, albümin ise; yine kan hücrelerinin yine içinde bulunan materyallerdir. Dolayısıyla kan yapısında doğru miktarda olması gereklidir. ESR miktarı bu dengeyi de bozmaktadır. Kolesterol; hücre zarında bulunan, her hayvan ve insanlarda bulunan bir organik materyaldir. Hücre zarının akışkanlığını kontrol etmekle görevlidir. Bu yüzden hücrenin formunun bozulmaması için gerekli olan yapıdır.
Kan Yapısı Bozulursa Ne Olur?
Kan; dolaşım sistemiyle birlikte tüm organlara giren bir yapıdır. Dolayısıyla kan sisteminde meydana gelen bir hasar, tüm organları ve vücut sistemini etkiler. Bu sebeple birçok hastalığın tanı ve tedavisinde kan yapısı çok önemlidir. Devam eden hastalık durumlarında detaylı ve düzenli tahlillerin yapılması oldukça önemlidir. Kan değerleri her zaman aynı kalmaz. Beslenme şekli, yaşama şekli, mevcut hastalıkların nüks zamanı, kronik durumlar, hormonal değişimler gibi pek çok durum kan değerlerini değiştirebilir. Bunlardan bazıları ilaçlarla giderilirken, bazıları çok daha derin hastalıkların habercisidir. Bu sebeple kan değerleri ciddiye alınması gereken ve ekstra durumlarda tekrar edilmesi gereken hassaslığa sahiptir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.