LH Hormonu Testi Neden Yapılır?

Yayın Tarihi : 2017/08/07 12:28 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/02 13:52 •

FSH ve LH; kadın ve erkekte üremeden sorumlu iki hormondur. FSH; yumurta ve spermin oluşmasını sağlarken; LH da oluşan bu yumurta ve spermin olgunlaşıp aktif hale gelmesini ve vücutta işlevlerini yapabilmesini sağlar.

LH Hormonu Testi Neden Yapılır?

FSH ve LH; kadın ve erkekte üremeden sorumlu iki hormondur. FSH; yumurta ve spermin oluşmasını sağlarken; LH da oluşan bu yumurta ve spermin olgunlaşıp aktif hale gelmesini ve vücutta işlevlerini yapabilmesini sağlar. Bu bir takım çalışmasıdır. FSH bozukluğunda yumurta ve sperm hiç üretilemez. Ancak vücutta FSH yeterince olmasına rağmen LH yeterince salgılanmıyorsa, bu da yine kişinin ebeveyn olmasının önünde bir engeldir. Çünkü dişide yumurtanın döllenmeye hazır olamadığı, erkekte ise var olan spermlerin yumurtayı dölleme gücüne sahip olamadığı anlamına gelir.

LH Testi Neden Yapılır?

FSH ve LH hormonları üremeden sorumlu olduğuna göre, eğer bir çift korunmasız ilişkiye rağmen en az 6 ay gebelik meydana getiremiyorsa bu durumda partnerlerin üreme hormonları kontrol edilir. Bunlarda bir problem varsa tespit edilir ve gerekli tedaviye başlanır. Bu hormonun üretim yeri hipofiz bezidir. Yani eğer hormonlar hiç üretilmiyorsa o zaman hipofiz bezinin tedaviye ihtiyacı olabilir. İşte bu sorunların çözüme kavuşabilmesi ve tespit edilebilmesi için LH ve FSH ı da kapsayan bir hormon testi yapılır.

LH testi hastanın kısırlık, cinsel bezlerin yetmezliği, ergenlik dönemi sorunlarının çözümü, adet dönemi görmeyen kadınlarda veya çok ağır adet dönemi geçiren kadınlarda ve hipofiz bezi tümörlerin oluşumu gibi durumlarda yapılır.

LH Eksikliği Nasıl Giderilir?

LH eksikliği tespit edildiğinde kişiye hormon desteği verilir. Bu hormonun eksikliği dişide de görülebilir, erkektede.  Kişiye sentetik hormon yani hap tedavisi verilir ve yumurtanın bu şekilde olgunlaşması sağlanır. Eğer sorun gerçekten sadece LH hormonundaysa bu şekilde gebelik meydana gelebilir ve sağlıklı bir bebek meydana gelebilir.

Eğer yumurtanın olgunlaşmasına rağmen gebelik meydana gelmiyorsa o zaman tüp bebek tedavisi gerekebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
s******* :

estradiol 32 prolaktin 6,4 lh 6,3 fsh 4,1 total testesteron 592,88 erkek 32 yas


Cevap:

Hormon testlerinin yorumlanmasında, testlerin referans değerleri, kanın adetin hangi döneminde alındığı ve  yaş gibi bilgilere gerek vardır.Sorunuzu belirtilen kurallarımıza göre  sormanız durumunda cevaplayabiliriz.

Aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Hormon tahlili soran bayanların okuması gereken uyarılar

f************* :

sebest t3 4 t4=15 tsh=2.16 anti tg =503 hiç bir nodul yok 50 lık otrokz kulanıyyorum 3 senedir


Cevap:

Tahlil sonuçlarınızı inceledik. Belirtiğiniz sonuçlar Hashimato olarak bilinen tiroid bezi hastalığınız olabileceğini gösteriyor.Bu durumda bir endokrinoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.

Hashimato hastalığına dair aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.


?