Türkiye'de Covid 19 (Corona) Testi Ve Laboratuvar Tanısı Son Durum

Yayın Tarihi : 2020/03/25 13:14 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/20 22:08 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Türkiye'de Covid (Corona) vakalarıın artmasıyla birlikte hastalığın kontrolü ve hastalığa yakalanan kişilerin tanısı, takibi ve gerekirse izole edilmelerinin sağlanması için laboratuvar testleri büyük önem arz ediyor.Bu yazımızda Türkiye'de Covid 19 (Corona) testi ve laboratuvar tanısı hakkında son durum ve güncel bilgileri bulabilirsiniz.Covid 19 (Corona) Testi çeşitleri ve bunların arasındaki farklar da yazımızın içeriğinde.
Türkiye'de Covid 19 (Corona) Testi Ve Laboratuvar Tanısı Son Durum
COVİD-19 ‘un laboratuvar tanısı için kullanılan yöntemleri kısaca aşağıda açıklıyoruz.

Covid 19 (Corona) Tanısında Kullanılan Laboratuvar Testleri 


Covid 19 testleri, hastalığı geçiren kişilerin tanısının koyulmasında kullanılan temel testlerdir. Testlerin sonuçlanma süresi kullanılan yönteme göre farklılık arz etmektedir.5 ile 10 dakikada sonuçlanan testler (Hızlı Covid 19 Testleri) olduğu gibi 2 ile 3 saat arasında sonuçlanan testler de bulunmaktadır.Laboratuvar testlerin özellikle kısa sürede sonuçlanan türleri hastalığın erken tanısı ve pozitif kişilerin toplumdan izolasyonun sağlanması ile hastalığın yaygınlaşmasının önüne geçilmesi ve kontrolünün sağlanması yönünden büyük öneme sahiptir.
Covid 19 (Corona) tanısında 3 farklı test yöntemi kullanılmaktadır.

1-Covid 19 (Corona) PCR Tabanlı Test (PCR Testleri)


Bu test diğer testlere göre en erken pozitifleşen testtir. Bu test de, Covid-19 virusunun nükleik asitinin çoğaltılır ve varlığı araştırılır.PCR tabanlı tesler belirilen 3 test içinde bakıldığı en erken pozitifleşen testtir. Bu test Türk bilim adamları tarafından Türkiyede üretilimektedir.
Söz konusu testin yapılması ve analiz edilmesi için ülkemizde yeterli kapasite bulunmaktadır.
Ancak bu testin yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığınce ülkemizdeki tüm alt yapısı uygun laboratuvarlara henüz yetki verilmedi.
Test halen Sağlık Bakanlığınca yetki verilen merkezlerde çalışılmaktadır.
Bu test hastanın solunum yolundan alınan numunenin laboratuvara gelmesiyle birlikte 2 ile 3 saat içinde sonuçlanmaktadır. Virüsü taşıyanların tespit edilmesine yönelik bir testtir.

2-Covid 19 (Corona) Hızlı Antijen Testi

Covid 19 hızlı antijen testi, Covid 19 virusunun proteinlerini tanımaya yönelik bir immunoblot testidir. Ülkemiz bu testi Çin’den ithal etti ancak çok az sayıda test çalıştırıldı ve mahalesef güvenilir bulunmadığından vaz geçildi. Artık çalışılmaması konusunda karar alındı.Virüsü taşıyanların tespit edilmesine yönelik bir testtir.

3-Covid 19 (Corona) Hızlı Antikor Testi

Bu hastalığı geçirenlerin immun sistemi tarafından oluşturulan IgM ve IgG antikor varlığına bakılmaktadır. IgM akut faz göstergesi olup hastalığın başlangıç dönemine işaret eder, IgG ise olayın 3-4 hafta sonrasına işaret eder. Ülkemiz yetkili otoriteleri bu test için ithalat yapmaya karar verdi.Yakın zamanda bu testi de PCR testlerinin yanında kullanacağız.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?