Gastrit (Mide İltihabı) Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/12/12 22:37 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/25 06:44 •

Gastrit tanısı endoskopi işlemiyle konur. Endooskopi, ağız, yutak, yemek borusu ve midenin görüntülenmesi yöntemidir.

Gastrit (Mide İltihabı) Nedir?

Mide, besinlerin büyük bölümünün sindirildiği ve asidik oranı yüksek bir organdır. Bu asitliğin mideye zarar vermemesi için mide içyüzeyi mukus adı verilen bir salgı ile kaplıdır. Bazı durumlarda bu salgı duvarı incelmekte ve mide iç çeperi zedelenmektedir. Bu durumda midede yara oluşumu ve iltihaplanma olur. Bu durum ise gastrit adı verilen hastalığa neden olur. Bu durumun ortaya çıkma nedenleri başında sağlıksız beslenme ve ilaç kullanımı yer alır. Uygun diyet ve ilaç tedavisi ile iyileşme sağlanabilir.

Mide Nasıl Çalışır?

Tüm organlarda olduğu gibi, mide de mükemmel bir yaratılışa sahiptir. Mide, normalde içi boş bir yapıdır. Yani içinde her zaman asi yoktur. Ağıza besin alınmasıyla birlikte ağızda 6 adet olan tükürük bezleri aktif hale gelir ve besinden önce mideye ulaşırlar. Bu mide için bir habercidir 'besin geliyor kendini hazırla' demektir. Bu komutu alan mide, öncelikle mukus denilen kaygan bir sıvı salgılar ve mide duvarını bununla kaplar, bu esnada besin gelmesi başlar ve mide artık asit salgılamaya hazırdır. Gelen besinlerle asiti bir karışım haline getirir ki bunun adı kimustur. Bu sayede besinlerin sindirimleri başlamış olur.

Mide, beslenirken tam kapasite doldurulmamalıdır. Çünkü eğer tam olarak besinle doldurursanız asitli karışımla taşacak ve yemek borusuna doğru çıkış yapmak suretiyle yapıyı bozacaktır. Dolayısıyla yemek yerken 3te 1ini en az boş bırakmak gerekir.

Ayrıca yemekten hemen sonra yatmak, eğilmek veya aktivite yapmak uygun değildir. Mide asiti yine bu şekilde yemek borusuna çıkacak ve tahrişe sebep olacaktır.

Kişi, bu sistemleri bozmayacak şekilde beslenirse, kişide bir mide problemi görülmez.

Gastrit Tanı ve Tedavisi

Gastrit tanısı endoskopi işlemiyle konur. Endooskopi, ağız, yutak, yemek borusu ve midenin görüntülenmesi yöntemidir. Bu yöntem sayesinde mide tahrişi tespit edilebilir ve uygun tedavi uygulanır. Bu işlemi gastroenterologlar uygular bu konunun uzmanıdırlar.

Gastrit ilacla tedavi edilir ancak hastanın daimi olarak beslenme alışkanlıkları da çok önemlidir. Bu kişiler baharatlı ve acı besinleri tüketmekte imtina etmeli, paketli gıdalardan uzak durmalıdırlar. Özellikle sigara, gastriti çok tetikleyen bir alışkanlıktır. Hem gastritin ortaya çıkmasını, hem de gastrit ağrılarının artmasını destekler.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?