Gebelik İçin En Uygun Yaş Aralığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/04/16 17:54 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/20 12:41 •

Kasınlar gebelik için en uygun ve ideal yaş aralığını sıklıkla merak eder. Bu yazımızda gebelik için uygun yaş aralığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Gebelik İçin En Uygun Yaş Aralığı Nedir?

Bir kadının hamile kalması için en iyi zaman, çocuk doğurmaya fiziksel, duygusal, zihinsel ve finansal olarak hazır olduğu zamandır.
Bu süreç de ister istemez kişiden kişiye büyük ölçüde değişir.
Çoğu kadın 20'li yaşlarında üreme çağında olsa da, doğurganlığın ötesindeki önemli değişkenler göz önüne alındığında bu süreç her zaman hamile kalmak için en iyi yaş değildir.
Ancak tıbbi olarak kadınlarda gebelik için en iyi yaş 20 ile 30 yaş arasıdır. Bu yaşta genelde gebelik riski azalır ve gebelik normal bir şekilde devam eder. Ayrıca diyabet, kan tansiyonu ve embriyonun az büyümesi ve en önemlisi kalıtsal bozuklukların riski düşüktür.
Doğurganlık ergenlik döneminde ergenliğe girdiğinde başlar ve daha sonra birkaç yıl boyunca istikrarlı bir şekilde artar. Tipik olarak 20'li yaşlar hem erkekler hem de kadınlar için yüksek doğurganlık zamanını işaret eder.

Kadınlarda gebelik yaşı ne kadar yükselirse o kadar yumurtaların kalitesi de düşer ve yaş ilerledikçe hamileliğin zorluğu ve taşıdığı riskler de artar.
Bilimsel çalışmalar, annelik yaşının bebek doğurmak için en az riskli aralığın 20-30 yaş olduğunu giderek daha net bir şekilde söylüyor.

Down sendromu gibi genetik bozukluklar ile anne yaşı arasında bir bağlantı olması ve 20 ile 30 yaş arasında bu riskin en aza inmesi de ideal gebelik yaşının 20 ile 30 arasında olduğu yönünden bilgi vermektedir. 

Bilimsel bir araştırmaya göre, bebeklerde hamilelik sürecinde  genetik olmayan 'anormallik' gelişme riski, 'ideal' çocuk doğurma yaşına kıyasla, 22 yaşın altındaki annelerden yapılan doğumlarda genel olarak yüzde 20, 32 yaş üstü annelerde ise yüzde 15 oranında yüksek bulunmuştur.

Daha yaşlı annelere bakıldığında ise bebeğin baş, boyun, kulak ve gözlerinde yapısal veya işlevsel sorun yaşama riski %100 oranında iki kat artış gösterdi ve 40 yaş üstü gebeliklerde çok daha belirgin olduğu belirtildi.

Bu veriler de gebelik için 30 lu yaşların mümkünse aşılmaması yönünde bilgi vermektedir.

Kadınlarda, doğal doğurganlığın yaşla birlikte azaldığı bilimsel bir veridir.Ayrıca kadınlarda, ileri yaşlarda  gebe kalma süresi daha uzun sürebilir ve düşük yapma riski ise  38 yaşından itibaren oldukça hızlı bir şekilde artmaktadır.Örneğin, 40 yaşlarında hamile kalabilen kadınların erken düşük yapma riski yüzde 40 gibi yüksek bir orandadır. 

 

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?