Gözde Katarakt Oluşumu ve Nedenleri

Yayın Tarihi : 2015/11/20 11:16 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/22 11:19 •

Gözde bulunan saydam tabakanın matlaşarak esnekliğini kaybetme hali katarakt olarak isimlendirilir.

Gözde Katarakt Oluşumu ve Nedenleri

Gözde bulunan saydam tabakanın matlaşarak esnekliğini kaybetme hali katarakt olarak isimlendirilir. İlerleyen yaş veya göz hastalıkları sonucu katarakt gelişebilir. Ufak bir cerrahi işlem ile tedavi edilebilen bir durumdur.

Katarakt Nasıl Bir Hastalıktır?

Göz, içinde pek çok yapı bulunduran, bu yapıların işbirliği ile çalışması neticesinde görmeyi sağlayan organdır. Bu organlardan biri de; gözdeki saydam tabakadır. Bu tabaka sayesinde ışık kırılması gerçekleşir ve kırılan ışık; görüntünün retinaya düşmesini sağlayarak görme sağlanmış olur. Dolayısıyla sadece koruma görevi üstlenmiş gibi görünen saydam tabakanın, aslında görmeyle ilgili çok önemli bir görevi üstlendiğini biliyoruz.

Katarakt; saydam tabakanın matlaşarak esnekliğini kaybetme hali olarak isimlendirilir. Bu da gözün görmesinde kusur meydana gelmesi demektir. Katarakt; genelde yaşa bağlı olarak ortaya çıkar. Yani kişi yaş aldıkça, gözler dış dünyaya karşı direncini kaybeder. Dış ortama da açık olan saydam tabaka, kolaylıkla zarar görür ve katarakt meydana gelir.

Ancak biz kataraktı, daha az gelişmiş ülkelerde küçük yaşlarda da görüyoruz. Bunun sebebi; beslenmeye bağlı yetersizliktir. Birçok organın tersine göz; doğumda tamamlanmış bir organ değildir. Yani gözler doğumdan sonra, kişi 5 yaşını doldurana kadar gelişimine devam eder. Bu aşamada gözü besleyen çevresel unsurların en önemlisi, beslenmedir. Gözün iyi görmesini sağlayan, en fazla havuçta varlığını bildiğimiz A vitamini, göz için çok önemlidir. Bu sebeple 5 yaşına kadar A vitamini bakımından zengin beslenmek şarttır.

A vitamini, gözde rodopsin adı verilen pigmenti besler. Bu pigment; renkli ve parlak görmeyi destekler. Dolayısıyla çocuk yaşta büyük öneme sahiptir.

Katarakt Nasıl Tedavi Edilir?

Katarakt; cerrahi müdahale isteyen bir rahatsızlıktır. Bu cerrahide göz esnemesine sebep olan dokudan kurtarılır ve kişi yeniden net görür. Ancak cerrahi bazen kalıcı bir çözüm değildir. Yani kişi gözden katarakt ameliyatı olmuş ve zaman içinde yeniden görme yetisi azalmış olabilir. Bu oldukça olası ve sık görülen bir durumdur.

Katarakt ameliyatı olan bir kişi aradan birkaç yıl geçtiğinde yeniden bu ameliyatı geçirebilir. Bunda hiçbir mahsur yoktur. Ancak gözü; tozdan, alerjiden korumak ameliyatın da süresini uzatacaktır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?