Grip Belirtileri, Tedavisi ve Korunma Yolları
Üst solunum yolu enfeksiyonlarından en popüler olan grip, özellikle kış ve bahar aylarında sık görülür.
Grip insandan insana virüsler aracılığıyla bulaşır ve bildiğimiz nezle(soğuk algınlığı) ile karıştırılmaması gereken bir virüs enfeksiyonudur. Gribe sebep olan İnfluenza adlı virüs oldukça bulaşıcıdır. Hasta birey öksürür veya hapşurursa ağzından çıkan damlacıklar yoluyla virüsler sağlıklı bireylere geçer, üst solunum yollarına yerleşir, çoğalır ve hastalığı başlatır. Sık sık elleri yıkamak virüsün yayılımını azaltmak için çok önemlidir. Virüs vücuda girdikten iki gün sonra belirtiler kendini göstermeye başlar. Bireyin bünyesine, dayanıklılığına veya virüse göre belirtiler 5 günle 2 hafta arasında devam eder.
Gribin Belirtileri:
-Boğazda şişlik, kızarıklık ve yanma
-Ses kısıklığı
-Burun tıkanıklığı
-Gözlerde sulanma
-Yorgunluk ve halsizlik
-Baş ağrısı
-Kas ağrıları
-Ateş ve titreme
Genç ve sağlıklı bir bireyseniz belirtiler normal şekilde seyreder fakat siz de risk grupları içindeyseniz oldukça dikkatli olmalısınız çünkü hastalık daha uzun süreli olup ağır geçebilir. Risk grupları kimdir?
-50 yaş üzeri bireyler
-Kronik akciğer, kalp, böbrek hastaları
-Kanser hastaları
-Yüksek tansiyon veya şeker hastalığına sahip bireyler
-Düzenli sigara ve alkol kullanan bireyler.
Gribe yakalandıktan sonraki tedavi sürecinde temel amaç belirtileri azaltmak veya yok etmeye yöneliktir. Grip virüslerin yol açtığı bir enfeksiyondur bu yüzden antibiyotik tedavisinin etkisi yoktur. Antibiyotik bakteriyel enfeksiyonları tedavi eden bir ilaç türüdür. Yeterli miktarda sıvı alımı (günde en az 2,5 litre), yeterli dinlenme, ateşin düşürülmesi, soğuktan yeterince korunmak ve bol C vitamini tüketimi ile gribin iyileşme sürecini oldukça hızlandırabilirsiniz. Ilık tuzlu su gargarası boğazını rahatlatacaktır ve bol C vitamini alımı gripte çok önemlidir. Özellikle papatya çayı veya ıhlamur gibi bitki çayları sizi rahatlatır. Bulunduğunuz odanın havası daima nemli olmalı, kuru, tozlu, kirli havalardan uzak durmalısınız.
Gribe karşı koruyucu önlem almak için her yıl sonbahar bitmeden grip aşısı yaptırabilirsiniz. Özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olan bireyler için grip aşısının önemi büyüktür. Aşılanmadan önce bu aşıya karşı alerjik bir bünyenizin olup olmadığını anlamak için mutlaka hekime başvurmalısınız.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.