Nötropeni Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/04/03 12:32 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/30 13:40 •

Nötropeni, vücudun bağışıklığından sorumlu nötrofil hücrelerinin vücutta az veya hiç bulunmaması halidir. Bu yazımızda ciddi bir sağlık sorunu olan nötropeni konusunda sizleri bilgilendireceğiz.

Nötropeni Nedir?

Nötropeni Nedir?

Nötropeni, kanda normalden düşük seviyelerde nötrofil (bir tür beyaz kan hücresi) bulunmasını anlamına gelir. Nötropeni, vücudun bağışıklığından sorumlu nötrofil hücrelerinin vücutta az veya hiç bulunmaması halidir. Bu durum genetik olabileceği gibi çevresel şartlardan da kaynaklanabilir. Hastalığın tedavisinde ilaç terapisi veya ilik nakli gibi yöntemler uygulanmaktadır. Nötropeni hastalığı yaşayan kişi enfeksiyonlara açık olduğundan oldukça iyi beslenmeli ve düzenli bir yaşam sürmelidir. Özellikle kemoterapi gibi kanser tedavisi gören kişilerde yaygındır. Nötrofiller enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. 
 Nötrofil, kemik iliğininin ürettiği beyaz kan hücresidir. Genel olarak beyaz kan hücreleri ve özellikle nötrofiller vücudunuzdaki enfeksiyonlarla savaşır. Nötrofiller virüs ve bakteri gibi enfeksiyonlara neden olan mikropları yok eder. Nötropeni de vücutta yeterli nötrofil yoktur. Yeterli nötrofil olmadığında vücudun mikroplarla savaşması ve enfeksiyonların önlemesini zorlaşır. Ağır vakalarda, sağlıklı bir vücudun genellikle tolere ettiği bakteriler bile (ağızınızdaki ve bağırsaklarınızdaki bakteriler gibi) nötropenik kişide enfeksiyonlara sebep olabilir.

Nötrofil Normal Değerleri Nedir?

Nötropeni, kan örneğindeki nötrofil sayısına bağlı olarak hafif, orta veya şiddetli olarak 3 ana başlıkta incelenir. Yetişkinler için en düşük normal sınır, birçok standarda göre mikrolitre kan başına yaklaşık 1.500 nötrofildir. Nötrofil sayıları aralığı şöyledir:

Hafif nötropeni: 1.000 – 1.500.
Orta derecede nötropeni: 500 – 1.000.
Şiddetli nötropeni: 500'den az.

Nötropeni ayrıca akut (geçici veya kısa süreli) veya kronik (uzun süreli), konjenital (doğuştan gelen bir durum) veya edinilmiş (zamanla ortaya çıkan bir durum) olarak da sınıflandırılabilir.

Nötropenin etkileri ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri,  nötrofil sayısına bağlı olarak değişir. Hafif nötropenide kişide herhangi bir semptom olmayabilir. Ancak orta ila şiddetli nötropeni enfeksiyon riskini artırabilir. Tedavi edilmezse şiddetli nötropeni hayatı tehdit edici olabilir.

Nötropeni Nedenleri Nelerdir?

Aşağıdak etkenler nötropeniye sebep olabilir:

1.Genetik koşullar: Nötropeni neden olan genetik anormallikler anne ve babadan çocuklarına geçebilir.
2.Enfeksiyonlar: Viral, bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar nötropeniye neden olabilir. Yaygın nedenler arasında diğer enfeksiyonların yanı sıra HIV, hepatit, tüberküloz, sepsis ve Lyme hastalığı yer alır.
3.Kanser: Kanser ve lösemi ve lenfoma dahil diğer kan ve/veya kemik iliği bozuklukları vücudunuzun yeterince sağlıklı beyaz kan hücresi üretmesini engelleyerek nötropeniye neden olabilir.
4.İlaçlar: Kemoterapi ve radyasyon terapisi gibi kanser tedavileri, nötrofillere ve/veya nötrofil üreten kemik iliğine bir yan etki olarak zarar verebilir veya yok edebilir. 
5.Beslenme eksiklikleri: Diyetinizde B12 vitamini, folat veya bakır gibi yeterli vitamin veya mineral bulunmaması nötropeniye neden olabilir.
6.Otoimmün eksiklikler: Bazı otoimmün durumlarda vücudunuz sağlıklı nötrofilleri yok eden antikorlar üretir. Otoimmün durumlar arasında Crohn hastalığı, lupus ve romatoid artrit yer alır.

Nötropeni Belirtileri:

Nötropeni belirtileri nelerdir?

Yüksek ateş 
Lenf bezlerinde büyüme
Tükenmişlik hissi
Boğaz ağrısı 
Ağızda yaralar
Enfeksiyon bölgesinde ağrı, şişlik ve döküntü.
Kronik ishal
İdrar yaparken yanma veya idrar yolu enfeksiyonu belirtileri
Anüs çevresinde yaralar

Nötropeni Tanısı:

Tanıda en çok tercih edilen test hemogram diğer adıyla ise kan sayım testidir.
Doktorunuz tanıda gerek görür ise ilave testler de isteyebilir. Kemik iliği biyopsisi, periferik yayma ( formül lökosit) bu konuda başvurulan testler arasındadır.

Nötropeni Tedavisi:

Bazı nötropeni türleri tedavi gerektirmeyebilir. Diğer tedavi seçenekleri, nötropeninin sebebine yöneliktir.

Tedaviler şunlar olabilir:

1.Antibiyotikler: Ateşli nötropeniniz (febril nötropeni) varsa antibiyotik tedavisi hayatınızı kurtarabilir. 
2.Kortikosteroidler: Eğer otoimmün bir rahatsızlığınız varsa doktorunuz kortikosteroid tedavisi gerekebilir. 
3.Granülosit koloni uyarıcı faktör tedavisi
 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?