Guatr Nedir?
Tiroid bezinin normalden daha büyük olmasına guatr denir.
Tiroid bezi boyun bölgesine iki taraflı olarak ve karşılıklı şekilde yerleşmiştir. Temel fonksiyonu hormon salgılamaktır. Tiroid bezi 2 tane hormon üretir ve kan dolaşımına salgılar. Bu hormonlar, tiroksin ve triiyodotironin olarak adlandırılmıştır.
Guatr ve Tiroid Bezi Arasındaki İlişki Nedir?
Tiroid bezinin normalden daha büyük olmasına guatr denir. Guatr hastalarının endokrinoloji bölümünde muayene olmaları önerilmektedir. Çoğunlukla ilaç tedavisi ile hastalık tedavi edilebilmektedir. Kimi zaman cerrahi tedavi yolları da izlenebilmektedir.
Vücutta pek çok bez ve bu bezlerin ürettiği birbirinden farklı hormonlar vardır. Bu hormonlar, bu hormonların farklı bezlerden salgılanması, farklı ve birbirinden bağımsız olmalarıyla alakalıdır. Tiroid bezi de, hormon üretim merkezlerinden biridir. Bu bezlerin ürettiği tiroksin hormonu, metabolizmayı düzenler. Yani fazla çalışması vücudun hızlı olmasını, az çalışması vücudun yavaşlamasını sağlar. Ancak bunların ikisi de normal kabul edilmez. Belirlenen normal hızda çalışan tiroid bezi ve tiroid hormonu, sağlıklı bir insanı temsil eder.
Tiroid hormonu, iyot varlığında çalışır. Eğer tiroid testlerinde bir problemle karşılaşırsanız doktorunuz tedbir almaya tuz ile başlayabilir. Hastanın durumuna göre bazen tuz tamamen kesilebilir, bazen kullandığınız tuz çeşiti değiştirilebilir, bazen de belli bir miktar iyot içeren tuzları kullanmanız önerilebilir. Doktorunuzun önerisi her ne olursa olsun mutlaka uyum sağlamalı ve uygulamalısınız. Bazen yemeklerde uygulanacak böyle basit tedbirler; sizi çok daha fazla ilaç ve ağır tedavilerden koruyabilir.
Guatr Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Guatr kendi içinde çeşitlere ayrılır. Zehirli guatr, basit guatr gibi türleri vardır. Adından da anlaşılacağı gibi basit guatr çoğunlukla zararsız, ilaçlar ve düzenli kontrollerle normal seviyelerde tutulabilen tiroid hastalığı iken, zehirli guatr çok daha dikkatli tedavi ve takip gerektiren bir durumdur.
Tabii ki her hasta için aynı söylemlerde bulunmak doğru değildir. Her hastanın kendi metabolizmasında değişen özel durumları vardır. Bu sebeple her hasta tek bir doktorla tedavi yolu izlemeli, doktorun önerilerini dikkate almalı ve kendini iyileştirmek üzere kararlı olmalıdır. Ancak bu unsurlarla tedaviler maksadını gerçekleştirebilir. Aksi takdirde hasta hayatını hem kalitesiz geçirir hem de kronikleşen hastalıkları sebebiyle hep daha üst seviye tedavilere maruz kalabilir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.