Karaciğer Koması Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2017/06/05 18:41 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/23 16:31 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Karaciğer koması, hayatı tehdit eden ileri derecede bir karaciğer hastalığıdır.Karaciğer koması çeşitli belirtiler ile seyreder.Belirtilerin zamanında fark edilmesi ile hastalığa karşı önceden tedbir almak mümkündür.
Karaciğer Koması Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer Koması Nedir?

Karaciğer koması, hayatı tehdit eden ileri derecede bir karaciğer hastalığıdır.Karaciğer fonksiyonunun bozulması bu durumun nedenidir.Bu hastalığın belirtileri temel olarak merkezi sinir sistemini ilgilendirir.
Karaciğerfonksiyonlarının bozulması ve karaciğerin iflas etmesiyle karaciğer yetmezliğinin bir sonucu olarak değişen bilinç bozulur.Bu duruma karaciğer ensefalopatisi denir.Bu hastalığın belirtileri temel olarak merkezi sinir sistemini ilgilendirir.Hastanın ruh halinde değişiklikler ve kişilik değişiklikleri görülüri.

Karaciğer ensefalopatisi (HE), karaciğer yetmezliğinin bir sonucu olarak değişen bir bilinç düzeyidir. Başlangıç ​​aşamalı veya ani olabilir. Diğer belirtiler arasında hareket problemleri, ruh halindeki değişiklikler veya kişilik değişiklikleri olabilir. İleri aşamalarda komaya neden olabilir. Hastanın hareket etmesinde de zorluk görülebilir.İleri aşamalarda koma gelişir.

Karaciğer Koması Neden Olur?

Karaciğerin işlevini tam olarak yapamaması nedeniyle azotlu maddeler ve amonyağın kan dolaşıma karışması ve buradan beyne ulaşması nedeniyle olur.Beyin etkilendiğinden merkezi sinir sistemi belirtileri de ön plandadır.Kanda amonyak bulunması ve bunun giderek artması amonyak zehirlenmesine sebep olur.

Karaciğer Koması Belirtileri Nelerdir?

  1. İştahsızlık, halsizlik, karın ağrısı
  2. Uyuklama,konuşmada zorluk
  3. Ellerde titreme, baş, kol ve bacaklarında ise  ince bir titreme görülebilir.
  4. Hastanın nefesi kötü kokar (amonyak kokusuna benzer)
  5. Reflekslerinde artma, kas sertliği, 
  6. Sinir sistemi belirtileri ( unutkanlık, konuşmada bozukluk,aşırı sinirlilik, dengesiz davranışlar, küfürlü konuşmalar) Bu belirtilerin  ardından bilinç ile ilgili sorunlar ortaya çıkar.
  7. Bilinç bozukluğu, bilinç kaybı (bu belirti hastalığın son evresi olup tedavi için şans da düşmüştür.)

Karaciğer Koması Sürecini Çabuklaştıran Nedenler Nelerdir?

  1. Yüksek proteinli diyetler
  2. Mide ve barsak sisteminde (gastrointestinal sistem) meydana gelen kanamalar
  3. Amonyak içeren tuzlar alınması
  4.  Diüretik ilaçların alınması
  5. Çeşitli enfeksiyonlar
  6. K iyonu kayıpları ve buna yol açan durumlar (ishal gibi)
  7. Parasentez uygulamaları
  8. Azotemi durumu

Karaciğer Koması Yaşam Süresi (Prognozu):

Karaciğer yetmezliğine bağlı olarak hepatik ensefalopati gelişimi hastanın hayatta kalma süresini olumsuz yönde etkiler.Karaciğer hastalığından ölen hastaların yaklaşık % 30'unda komayla sonuçlanan hepatik ensefalopati görülmektedir.araciğer koması, karaciğerin hayati işlevlere sahip olması nedeniyle tedavi edilmezse ölümle sonlanmaktadır.
Karaciğer koması bir takım kronik karaciğer hastalıklarının son evresidir.Mutlak suretle hastane koşullarında multi disipliner yaklaşımlarla tedavi edilmelidir.Yoğun bakım ünitelerinde hasta takip edilmelidir.
Biir hasta, karaciğer yetmezliğin son aşamalarına geçtiğinde, karaciğer nakli tek seçenektir. Bu hastaya, bir nakil veya herhangi bir etkili tedavi müdahalesi olmaz ise beklenen yaşam süresi 6 ayın altında olacaktır. 

Karaciğer Komasında Tedavi Yaklaşımı

Tedavide temel hedef bilinç bozuklukları aşamasına gelmeden hastaya müdahale etmektir.

Karaciğer koması gastroenteroloji uzmanları tarafından tedavi edilmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?