Demir Eksikliği Anemisi Sebepleri ve Önlemleri

Yayın Tarihi : 2019/01/26 21:33 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/09 16:16 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Demir eksikliği anemisi toplumda en sık görülen anemi çeşitidir. Erişkin çağda ortaya çıkan demir eksikliği anemisi; sadece demirce eksik beslenmekten değil; ayrıca emilim bozukluklarından kaynaklı da olabilir.

Demir Eksikliği Anemisi Sebepleri ve Önlemleri

Demir Eksikliği Anemisi Nedir?

Demir eksikliği anemisi toplumda en sık görülen anemi çeşitidir. Kanda demir düzeyinin normalin altına düşmesiyle karakterize bir kansızlık türüdür.Medikal tedavi gerektiren bir durumdur.

Demir Eksikliği Anemisi Sebepleri Nelerdir?

Erişkin çağda ortaya çıkan demir eksikliği anemisi; sadece demirce eksik beslenmekten değil; ayrıca emilim bozukluklarından kaynaklı da olabilir.

Emilim bozukluğu; vücudun gelen maddeyi ayrıştıramaması, bu sebeple vücuda kazandıramadan dışarı attığı besinlerdir. yani; sağlıklı bir bireyde dışarıdan besinlerle alınan demir, işlenerek vücutta kullanılabilirken; emilim bozukluğu olan bir kişi dışarıdan ne kadar çok demir alırsa alsın, vücut bu demiri kullanamaz ve demir eksikliğine bağlı anemi ortaya çıkar.

Demir Eksikliği Anemisi Tanısı:

Demir eksikliği anemisinde, kan tahlilleri eşliğinde mutlaka kolonoskopi ve endoskopi işlemleri yapılmalıdır. Demirin neden eksik olduğu ancak bu şekilde anlaşılabilir.

Demir Eksikliği Tedavisi:

Şayet emilime bağlı bir eksiklik söz konusuysa ilaçlarla bu durum düzeltilirken, beslenmeye bağlı bozukluklarda, demir seviyesine bağlı olarak sadece diyet yoluyla da demir eksikliği giderilebilir. Ancak demir eksikliği aşırı seviyede düşükse öncelikli olarak kan takviyesi yapılarak kişinin acil rahatsızlıkları giderilir. Bu durumda sorunun kaynağına inmek çok önemlidir. Aksi takdirde yapılan kan takviyesi bir süre hastayı idare eder ancak bir süre sonra kan değerleri tekrar düşer ve kalıcı iyilik hali sağlanamamış olur.

Demir içerikli besinler; kırmızı et, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler (roka, nane, maydonoz, brokoli, ıspanak, pazı…), yeşil sebzeler (yeşil bezelye, taze fasulye, börülce, yeşilbiber…), yumurta, balık (ton balığı ve somon), kanatlı eti (tavuk, hindi), kuruyemişler (badem, fındık, ceviz), tahin ve pekmez.

Bir besinin faydasından yararlanmaktaki en önemli nokta; besini öldürmeyen başka bir besinle birlikte tüketmektir. Yani sadece ne yediğiniz değil, yanında neyin eşlik ettiği de çok önemlidir. Böylelikle besinlerdeki vitaminleri öldürmek yerine, emilimini artırabilir ve vücudun daha çok fayda sağlamasına katkıda bulunabilirsiniz.

Demir emilimini artırmak için; yanında C vitaminince zengin besin tüketmek gerekir. bu sebeple yukarıda sayılan besinleri tüketirken yanında yeşil salata veya C vitamini içeren meyveleri tüketmek faydalı olacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?