Hamilelik Testi İlişkiden Sonra Ne Zaman ve Hangi Belirtilerde Yapılmalıdır?

Yayın Tarihi : 2019/03/27 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/02 22:40 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz
Bu makalemizden hamilelik testlerinin ne zaman yapılması gerektiğini ve hamile olduğunuza dair ne gibi işaretlerle karşılaşabileceğinizi öğrenmeniz mümkündür. Anne adatları hamilelik testini hangi belirtiler ve koşullar varlığında yapılması gerektiğini de sıklıkla merak etmektedir.
Hamilelik Testi İlişkiden Sonra Ne Zaman ve Hangi Belirtilerde Yapılmalıdır?

Hamilelik Testleri Nasıl İşe Yarar?

Hamile olabileceğini mi düşünüyorsun?

En etkili doğum kontrol yöntemleri ile bile, her zaman hata şansı vardır.  Sonuçta, yumurtayı döllemek sadece bir sperme bakar. Bunun olup olmadığını öğrenmek, ezzanelerden rahatlıkla reçetesiz olarak temin edebileceğiniz gebelik testi almak kadar kolaydır.

Reçetesiz hamilelik testleri, insan koryonik gonadotropin (HCG) adı verilen bir hormon için idrarınızı kontrol ederek çalışır. HCG sadece hamileyseniz bulunur. Hormon sadece döllenmiş bir yumurta uterusun dışına veya uterus duvarına yapışırsa salınır.

Test için idrar örneği almanın farklı yolları vardır. Seçtiğiniz teste bağlı olarak, aşağıdakileri yapmanız gerekebilir:

  • Bir kaba idrar toplamak ve sıvı içine bir test çubuğu sokmak
  • İdrarınızı bir kaba toplayın ve küçük bir miktar sıvıyı özel bir kaba taşımak için damlalık kullanın
  • Test çubuğunu beklenen idrar akışınızın alanına yerleştirin, böylece idrar orta akışınızı yakalayacaktır

Cleveland kliniğine göre, regl döneminizi kaçırdıktan sonra testi yaparsanız çoğu yüzde 99 etkili olacaktır. En iyi tarafıysa, kendi evinizin mahremiyetinde yapabilmenizdir. Sadece testi açın, talimatları izleyin ve sonuçları görmek için önerilen süre boyunca bekleyin.

Önerilen bekleme süresi geçtikten sonra testler sonuçlarınızı aşağıdakilerden biri olarak gösterecektir:

  • renk değişikliği
  • çizgi
  • artı veya eksi gibi bir sembol
  • “hamile” veya “hamile değil" kelimeleri

Hamilelik Testini Cinsel İlişkiden Sonra Ne Zaman Yapılmalıdır?

En doğru sonuç için regl döneminizi kaçırdıktan sonraki haftaya kadar hamilelik testi yapmak için beklemelisiniz.

Regl döneminizi kaçırana kadar beklemek istemiyorsanız, ilişki yaptıktan sonra en az bir ila iki hafta beklemelisiniz. Hamile iseniz, vücudunuzun saptanabilir hCG seviyeleri üretmesi için zamana ihtiyacı var. Bu genellikle bir yumurtanın başarılı bir şekilde yerleşmesinden sonra yedi ila 12 gün sürer.

Test, döngünüzün erken aşamalarında yapılırsa yanlış bir sonuç alabilirsiniz.

Hamilelik Testi Yapılmasını Gerektiren Belirtiler ve Koşullar Nelerdir?.



  1. Regl dönemini kaçırırsanız

Hamileliğin ilk ve en güvenilir belirtilerinden biri kaçırdığınız regl dönemi yani beklenen adet tarihinde gecikme olmasıdır.

Regl döngünüzü yakından takip etmezseniz, kaçırıp kaçırmadığınızı belirlemek zor olabilir. Birçok kadın 28 günlük adet döngüsüne sahiptir. Son döneminizden bu yana bir aydan fazla olduysa bir test yapmayı düşünün.

Stres, diyet, egzersiz veya bazı tıbbi koşullar nedeniyle döneminizin bazen gecikebileceğini veya o ayı es geçebileceğini unutmayın.

Hamilelikten şüpheleniyorsanız akıntınıza da dikkat edin. Yumurtanın yerleşmesi sırasında uterus duvarına daha derin gömülmesi nedeniyle ilk haftalarda hafif kanama veya lekelenme yaşanması yaygındır. Renk, doku veya kan miktarındaki herhangi bir farklılığa dikkat edin.

Eğer kanamanız ve pozitif gebelik testiniz varsa doktorunuzla iletişime geçin.



  1. Kramplarınız olursa

Yerleşme adet kramplarına benzer bir duyguya neden olabilir. Erken gebelikte, bu rahatsızlığı hissedebilir ve regl olacağınızı düşünebilirsiniz, ancak düşündüğünüz zaman asla gelmez.

Tanıdık geldi mi? Bir test alın. Hormon seviyeleri kadına ve gebeliğe göre değişir.



  1. Göğüsleriniz acırsa

Hamileliğiniz giderek daha fazla östrojen ve progesteron ürettiğinden, bu hormonlar bebeğinizin büyümesini desteklemek için vücudunuzda değişiklikler yapmaya başlar.

Göğüsleriniz hassaslaşabilir ve artan kan akışı nedeniyle daha büyük görünebilir. Meme uçlarınız acıyabilir ve damarlar cildin altında daha koyu görünebilir.

Birçok kadın, regl dönemine kadar göğüslerinin ağrıdığını söyler, bu yüzden bu belirti her zaman hamileliğin göstergesi değildir.



  1. Farklı hissederseniz

Kramplar ve ağrıyan göğüsleri ile , erken gebelik  aşağıdaki durumlara neden olabilir:

  • mide bulantısı
  • iştahsızlık
  • yorgunluk
  • sık idrara çıkma

Haftalar geçtikçe bu semptomlar, ilk trimestrenizin sonlarına doğru HCG seviyenizden bile önce daha da güçlenebilir. Kendinizi biliyorsunuz, vücudunuza dikkat edin. Herhangi bir olağandışı fiziksel belirti gebelik testi yapmanızı söyleyebilir.


  1. Doğum kontrol yöntemleri işe yaramazsa

Doğum kontrol hapları, prezervatifler ve diğer kontraseptif cihazlar hamile kalmanızı yüzde 100 engellemez. Başka bir deyişle, ne kadar dikkatli olursanız olun, her zaman düşük bir gebelik şansı vardır.

Doğum kontrol tercihlerinize rağmen, listelediğimiz işaretlerden herhangi biriyle karşılaşırsanız bir test yapmayı düşünün.

İnsan hatası veya kusurları da plansız hamililiğe neden olabilir. Doğum kontrol haplarını her gün almayı hatırlamak zor olabilir. Planned Parenthood kuruluşuna göre, 100 kadından 9'u  doğum kontrol haplarını doğru bir şekilde kullanmadığında hamile kalır.

Prezervatifler delik olabilir ve yırtılabilir veya yanlış kullanılabilir. Planned Parenthood kuruluşuna göre, doğum kontrol yöntemi olarak prezervatif kullanan her 100 kadından yaklaşık 18'i her yıl hamile kalır.

Doğum kontrol için kullandığınız yöntemlerin başarısız olduğundan endişe duyuyorsanız, rahim içi araç (RİA) gibi diğer doğum kontrol yöntemlerini doktorunuza sorun. Planned Parenthood'a göre, RİA kullanan her 100 kadından birinden daha azı her yıl hamile kalmaktadır.

Şüphelendiğiniz an, hamilelik test yapın!

Üreme yıllarında cinsel olarak aktif kadınlar korunurken bile her ay hamile kalma şansına sahiptir. Vücudunuzun vereceği bazı sinyaller hamilelik testi yaptırmanızı gerektirecektir.

En iyi sonuçlar için, regl döneminizi kaçırdığınızı düşündükten sonra testi yapın. Sabahın ilk saatlerinde tuvalete gittiğinizde testi yapın ya da HCG hormonunun yoğunluğunu arttırmak için birkaç saat daha bekleyin.

Erken test yapmak, kendinize uygun bakımı ve mümkünse bebeğiniz için doğum öncesi bakımı almanıza yardımcı olur. Olumlu bir sonuç olması durumunda, seçeneklerinizi ve olası sonraki adımlarınızı tartışmak için mümkün olan en kısa sürede doktorunuzu ziyaret edin.

Kaynak: https://www.healthline.com/health/pregnancy/five-signs-to-take-pregnancy-test#expert-qampa

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?