Erkeklerde Prolaktin Hormonu Yüksekliği Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/29 03:29 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Prolaktin hormonu, hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur.Prolaktin hormonunun erkeklerde yüksek olması istenen bir durum değildir.Aşağıdaki yazımızda erkeklerde prolaktin hormonu yüksekliği ile ilgili detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Erkeklerde Prolaktin Hormonu Yüksekliği Nedir?

Erkeklerde Prolaktin Hormonu:

Prolaktin hormonu, hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur.Asıl olarak kadınlarda, doğum sonrası süt salgısından rol üstlenmektedir.Kadınlarda yüksekliği, daha sık olarak görülmektedir. Erkeklerde ise prolaktin hormonu salınımı, kadınlara göre çok düşüktür.
Prolaktin yüksekliği de erkeklerde nispeten daha az görülen bir sağlık sorunudur. Prolaktin hormonu testi erkeklere rutin olarak yapılan bir test değildir.Bu nedenle erkelerde prolaktin yüksekliği sıklıkla araştırılan bir test olmayıp ancak ileri tetkiklerin yapılması durumunda bulunur.  

Erkeklerde Prolaktin Hormonu Değeri Kaç Olmalıdır?

Prolaktin hormonu normal değeri erkeklerde kadınlara göre daha düşük sınırlardadır.Kadınlarda prolaktin hormonu değeri kanda 25 ile 27 ng/ml'nin altında olmalıyken erkeklerde bu değer daha düşüktüri
Erkeklerde kanda prolaktin hormonu değeri 15 ng/ml ve altı değerlerde olmalıdır.

Erkeklerde Prolaktin Yüksekliği Durumunda Hangi Belirtiler Görülür?

Prolaktin yüksekliği olan erkeklerde, cinsel istek ( libido) azlığı, baş ağrısı, halsizlik gibi şikayetler görülür.
Daha tipik olarak da aynen kadınlarda görüldüğü üzere memelerden süt salgılanması ve göğüslerde büyüme gibi belirtiler olabilir.
Erkeklerde prolaktin yüksekliği durumunda, sperm yapımında azalma da görülmektedir. Bu nedenle prolaktin yüksekliği erkeklerde dolaylı olarak kısırlık nedenlerinden biridir.

Erkeklerde Prolaktin Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

Prolaktin yüksekliğine, hipofiz bezinde bulunan adenomlar sıkça neden olmaktadır.Ayrıca bazı ilaçların kullanımı, stres ve depresyon gibi psikolojik faktörler de prolaktin yüksekliğinden sorumlu olabilir.

Erkeklerde Prolaktin Yüksekliği Tanı ve Tedavisi:.

Prolaktin yüksekliği tanısı, kanda prolaktin hormonu testinin yüksek çıkması ile koyulur. İleri tetkik için de hipofiz bezini inceleyen MR tahlili de yapılabilir.
Tedavide ise, genellikle ilaç tedavisi yeterlidir.Hipofiz bezinde adenom varsa, cerrahi tedaviye de gerek olabilir.
Prolaktin yüksekliği olan erkekler öncelikle, endokrinoloji uzmanlarına başvurmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?