Hamilelikte Tansiyona Dikkat!

Yayın Tarihi : 2016/01/31 20:29 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/24 14:46 •

Hamileliğin ilk aylarında tansiyon düşüklüğü, ilerleyen aylarında ise tansiyon yüksekliği annelerin büyük sorunlarından bir tanesidir.

Hamilelikte Tansiyona Dikkat!

Hamileliğin ilk aylarında tansiyon düşüklüğü, ilerleyen aylarında ise tansiyon yüksekliği annelerin büyük sorunlarından bir tanesidir. Hamileliğin gelişimiyle birlikte hormon değişiklikleri, ödem oluşumu veya kilo artışı dolayısı ile tansiyonu etkiler. Bu durum mutlaka doktor gözetiminde takip edilmeli ve kontrol altına alınmalıdır. Doktorun gerek duyması halinde ise uygun tedavi uygulanmalıdır. 

Neden Her Gebe Muayenesinde Tansiyon Bakılır?

Tansiyon; kalpten tüm vücuda gönderilen kanın damarlara yaptığı basınca denir. Kişi gebelik tanısını aldığı zamandan itibaren her kontrolünde tansiyon ölçümü yapılır. Bunun sebebi, sadece annenin değil, artık bebeğin de kan dolaşımına katılması sebebiyle,  atardamara yapılan basınç çok daha yüksek olacaktır. Tansiyon yüksekliği; kanın damara basınç yapması neticesinde metabolizmanın hızlanması, annenin denge kaybı, çok terlemesi, damarların hasar görmesi gibi sonuçlar doğurur.  Dolayısıyla bu durumun hızlanması ve çoğalması, bebeğe giden kanı da tehdit edebilir ve bebeğin de zarar görmesine sebep olabilir. Ayrıca gebelik öncesinde hiçbir tansiyon hastalığı olmayan gebelerde; gebelikle birlikte tansiyon hastalığı belirebilir, veya gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bu konuyla ilgili sorun yaşanabilir. Yani gebelik öncesi durum, gebeliğin seyriyle ilgili tansiyon hususunda bilgi vermez. İşte bu sebeplerden dolayı gebelikte tansiyon ölçümleri oldukça önemlidir. Her doktor kontrolünde yapılması gereken bir değerlendirmedir. Hatta gebelik sonrasında da bir süre bu takip devam ettirilmelidir.

Kontrollerde Tansiyon Yüksekliği Olursa Ne Olur?

Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde normalin üzerinde bir yükseklik tespit edilirse öncelikle bunun geçici mi yoksa kalıcı mı bir durum olduğuna bakılmalıdır. Bunun için öncelikle hasta dinlendirilir ve belirli aralıklarla tansiyon ölçümü devam ettirilir. Çünkü fiziksel yorgunluk yani merdiven çıkma yürüme gibi, yada stres, heyecan gibi durumlarda da tansiyon yükselmesi yaşanabilir. Bu sebeple öncelikle hasta dinlendirilir ve tansiyonun kendinden düşmesi beklenir. Ancak tansiyon düşmüyor ve kalıcı olarak duruyorsa, bu durumda tansiyonun kontrol altına alınması gerekir. Tansiyonun ne kadar yüksek olduğu, gebeliğin ne kadar olduğu, genetik olarak anne adayının bu hastalığı ne kadar taşıdığıyla ilgili olarak da doktor kontrolünde ilaçlar düzenlenir ve hastanın tedavisi yapılır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?