Hipotiroidi Nedir? Hipotiroidi Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/08 07:54 •

Tiroid hormonları az salgılanırsa bu da hipotiroidi hastalığı olarak bilinir.

Hipotiroidi Nedir? Hipotiroidi Belirtileri Nelerdir?

Tiroid hormonları az salgılanırsa bu da hipotiroidi hastalığı olarak bilinir. Hipotiroidi durumunda metabolizma yavaşlar, kalb hızı azalır ve bradikardi gelişir. Beraberinde barsak hareketleri azalıp kabızlık ortaya çıkar.

Hipotiroidi Nedir?

Tiroid; vücudun metabolizmasını kontrol eden, boğazın iki yanında bulunan yapılardır. Buradan emir alan beyin, metabolizmanın ne sıklıkla, ne şekilde, hangi durumlarda çalışacağını ortaya koyar. Troidlerin çalışması minerallere bağlıdır. Tiroidlerin çalışmasını sağlayan mineral iyottur. İyotun yeteri kadar olması, tiroidlerin çalışması için uygun ortamı oluşturur.

Hipotiroidi; tiroid bezlerinin vücut tarafından bir risk olarak algılanması ve bağışıklığının baskılanması ile birlikte, tiroid bezlerinin istenilen seviyede çalışmaması demektir. Bu durumda sekteye uğrayacak ilk mekanizma, tiroid bezlerinin az çalışmasına bağlı olarak metabolizmanın yavaşlaması ile ortaya çıkar.

Hipotiroidi; kronik bir hastalıktır. Neticede bir bezin çalışması için dışarıdan bir destek, yani sentetik ilaçlarla sağlanması gerekir. Bu durumda hasta kişi, hayatı boyunca bu ilaçları kullarak ve kontrollerini düzenli yaparak konforlu hayatına devam edebilir. Ayrıca bu kişilerin beslenme ve spor alışkanlıklarında da dikkatli olmaları gerekir. Hayatı boyunca yavaş çalışan tiroidlerin aksi takdirde vücudun doğru kilosunu koruması mümkün değildir.

Hipotiroidi Teşhis ve Tedavisi

hipotiroidi; kronik bir hastalıktır ancak ileri yaşlarda, genelde çocukluk metabolizması bittikten sonra yani ergenliğin son bulmasıyla birlikte şikayetleri ve belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtiler; kişi çok fazla yemek yemediği halde kilo alır, hareketli yaşam sürmesine rağmen bir türlü kilo veremez genelde yukarı doğru seyreden kilolardadır.

Bu şikayetlerle doktora başvurduğunda zaten tiroid hormonlarına bakılacaktır. Bu hormonların referans değerinde değilde; üzerinde veya altında çıkması, tiroidlerin ne kadar sağlıklı çalıştığını, hızlı mı yavaş mı çalıştığını ortaya koyacaktır. Bununla birlikte tedavisi düzenlenecek ve kontroller artık düzenli hale gelecektir.

Tiroid Testinin Normal Değeri Nasıl Belirlenir?

Vücudun sistemli ve düzgün çalışabilmesi için pek çok mineralin, vitaminin, kan hücresinin yeterince kan içinde bulunması gerekir. Bunların fazla veya eksik olması sistemlerin işleyişini bozabilir ve vücuda yan etki yapabilir. Dolayısıyla vücudu homeostaside yani dengede tutacak değerlerin ortalaması bize referans değerler aralığını verir ki bunlar; hastanın yaşına, cinsiyetine ve fiziksel koşullarına göre de değişebilir.

Kadın ve erkeklerde hatta bebek veya çocuklarda değerlerin farklı olması da son derece olasıdır. erkek ve kadın fiziksel olarak birbirlerinden çok farklıdır. mesela erkeklerde kas kütlesi çok fazla olduğundan, enerji ve oksijen ihtiyaçları çok daha fazla ayrıca metabolizmaları da daha fazladır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?