Polikistik Over Sendromu Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2015/04/06 21:13 • Güncelleme Tarihi : 2022/04/13 07:04 •

Polikistik over sendromunun esas oluşma nedeni, vücutta gereğinden fazla androjen hormonunun üretimidir. Polikistik over sendromu genç kadınlarda hem metabolizme hem de doğurganlık üzerine olumsuz etkiler yaratabilir.

Polikistik Over Sendromu Neden Olur?

Polikistik over sendromunun esas oluşma nedeni, vücutta gereğinden fazla androjen hormonunun üretimidir.

Bu hormon olgunlaşması gereken yumurta hücrelerini engeller ve yumurtalıkta sıvı dolu kistik yapıların oluşmasına neden olur.

Polikistik Over Neden Tedavi Edilmelidir?

Her hastalık gibi polikistik over de, kişinin yaşam kalitesini düşürür. Vaktinde olmayan adet, sancılı kanamalar, sivilce ve tüylerde artış gibi unsurlar insanları sadece fiziksel değil sosyal olarak da etkiler. Daha da büyük problem; kontrol altına alınmayan polikistler, gebelik engelleyici olarak karşımıza çıkabilir ve kişi gebe kalamayabilir. Bu sebeplerle polikistik over görmezden gelinmemeli ve mutlaka tedavi edilmelidir.

Polikistik Over Nasıl Tedavi Edilir?

Polikistik olan kişilerde öncelikle tanı çok önemlidir. Doğru tanı, doğru tedavi demektir. 

Polikistik over hormonal bir hastalık olduğu için, bu kadınlarda hormona bağlı problemler görülür. Vücut kıllanmalarında artış, adet düzensizliği, faul denilen kulak uzantı kılları oluşumu, bıyık kıllarında artma, kontrolsüz kilo artışı gibi durumlar polikistiğin ortak belirtilerindendir.  

Tedavisinde ilaç uygulamasının yanı sıra gerek görülürse cerrahi müdahale de uygulanır. 

Öncelikli tedavi; hormon ilaçlarıyla yapılan düzenlemedir. Öncelikle kişinin adet düzeni sağlanmaya çalışır. Bununla beraber diğer sorunlar da zaten azalacaktır. Ancak polikistik over, ilaç tedavisine rağmen geçmiyor, şikayetler devam ediyor, ve kistin boyutunda büyümeler oluyorsa; artık cerrahi düşünülmeye başlar. Düzenli takipler neticesinde bu karara varılır. 

Cerrahide; sıkıntılara sebep olan kistler alınır ve bunu yaparken rahim dokusuna zarar verilmemesine dikkat edilir. Ancak bu şekilde güvenli ve doğru bir ameliyat sağlanmış olur. 

Cerrahi müdahaleden sonra, hastanın takiplerine devam edilir. Bu takipler öncelikle 6 ayda bir yapılır. Daha sonra rahimin seyrine göre; takip sıklığı değiştirilebilir. Bu aşamada hekimin önerileri çok önemlidir ve mutlaka aksatılmadan takiplere devam edilmelidir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?