Emme Yastıkçığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2019/11/05 10:48 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/21 06:42 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Dünyaya yeni gelen bebek, türlü adaptasyonlar geçirir. Bu adaptasyonlar, bebeğin hayatını kolaylaştırmak için vücudun dışarı verdiği tepkilerden meydana gelir. Emme yastıkçığı da tam anlamıyla böyle bir durumdur.

Emme Yastıkçığı Nedir?

Dünyaya yeni gelen bebek, türlü adaptasyonlar geçirir. Bu adaptasyonlar, bebeğin hayatını kolaylaştırmak için vücudun dışarı verdiği tepkilerden meydana gelir. Emme yastıkçığı da tam anlamıyla böyle bir durumdur.

Emme Yastıkçığı Nasıl Meydana Gelir?

Bebek anne karnında amniyon adı verilen bir sıvı içinde yaşar. Bu sıvı, bebeğin rahat hareket etmesini sağlamanın yanında, bebeğin ihtiyacı olan nemi de sağlar. Ancak bebek doğumundan itibaren hava ile direk temas eder. Bunun neticesinde vücutta bazı değişimler görülebilir.

Emme yastıkçığı; bebeğin emme sürecine adapte olabilmesi için oluşur. Anne karnında bebek; kordondan direk beslenirken, dünyaya geldiğinden itibaren anne memesi vasıtasıyla emmek suretiyle beslenmeye başlar.

Bebeğin dudak derisi çok ince yapıda ise, emerken meydana gelen dokunmadan dolayı bir tahriş meydana gelir ve dudak kendiliğinden şişerek içi su dolu kabarcıklarıyla kendini savunur.

Emme yastıkçığı üst dudakta meydana gelir. Bazen tek bir tane yastıkçık oluşurken, bazen üst dudağın tamamını bu su dolu yastıkçıklar kaplayabilir.

Emme Yastıkçığı Nasıl Geçer?

Emme yastıkçığı, kendiliğinden oluştuğu gibi, yine kendiliğinden geçer. Herhangi bir tedaviye ihtiyacı yoktur.

Bu kabarcıkların içi su doludur ve patlatılması kesinlikle doğru bir müdahale biçimi değildir.

Emme yastıkçığı oluştuğunda emzirme kesilmemelidir. Unutulmamalıdır; Emme yastıkçığı, bebeğin canını acıtmaz, ağrı ve acı vermez. Bu sebeple emzirme kesinlikle bırakılmamalıdır.

Bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi gerekir. Emme yastıkçığı bu duruma engel değildir. Bebek kolaylıkla emmeye devam edebilir.

Emme Yastıkçığı Her Bebekte Olur Mu?

Emme yastıkçığı her bebekte olmamakla birlikte, sık da görülen bir durumdur. ancak emme yastıkçığına hastalık demek doğru bir tanım değildir. Bu sadece bir adaptasyondur ve geçici bir durumdur.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?