İdrar Yolu Enfeksiyonu, Nedenleri,Türleri Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/05 21:10 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
İdrar yolu enfeksiyonu (İYE),  idrar yolunun bir veya birden fazla bileşenlerinin  enfeksiyonu olarak tanımlanabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu, Nedenleri,Türleri Nedir?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

İdrar yolu enfeksiyonu (İYE),  idrar yolunun bir veya birden fazla bileşenlerinin  enfeksiyonu olarak tanımlanabilir. İdrar yolu; iki böbrek,iki üreter, bir mesane ve üretra'dan oluşmaktadır. Böbrekler sırtımızda bulunan fasulye şeklindeki organlardır.

Kandan atıkları süzer ve atıkları ile  fazla suyu vücuttan dışarı idrarla atarlar. İdrar böbreklerden üreterler  yoluyla mesane içine gönderilir. Mesane ise, idrarı depolayan içi boş kas yapısında bir organdır.
İdrar biriktikçe mesane gerilir.Artan basıncı gidermek için vücuda sinyal gönderir. Mesane çıkışında, sfinkter kapak gevşer ve  mesane kasılarak idrarı üretra yoluyla vücut dışına atar.

İdrar yollarındaki enfeksiyonun bölgesine  göre, farklı enfeksiyon türleri tanımlanabilir. Üretranın enfeksiyonuna üretrit denmektedir. Mesane enfeksiyonuna sistit denmektedir. Bir veya iki böbreğin birden iltihaplanması veya enfeksiyonuna ise piyelonefrit adı verilmektedir.

İdrar normalde sterildir ve mikroorganizma içermez. Ancak ,idrar yollarında tıkanıklık olduğunda, idrar vücuttan atılamaz ve bakterilerin çoğalması için iyi bir ortam sağlanır. İdrar yolu enfeksiyonlarının çoğu üretra ağzına giren bakterilerle ilişkilidir. Bakteriler üretra duvarlarına yapışarak çoğalır, üretradan  mesaneye doğru ilerlerler.

İdrar yolu enfeksiyonların çoğunun komplike olmadığından, kolayca tedavi edilebilmektedir. Zamanında tedavi edilmeyen enfeksiyonlar ise,  üreterler yoluyla böbrekler içine yayılabilir. Böbrek enfeksiyonu daha tehlikeli olup kalıcı böbrek hasarına yol açabilmektedir. 
Bazı olgularda idrar yolu enfeksiyonu kan dolaşımında enfeksiyona (sepsis, septisemi) yol açabilidiği için ciddi sorunlar yaratabilir. 

İdrar yolu enfeksiyonları sık görülmektedir. Her yaştan insanı etkileyebilmesine rağmen kadınların İYE'e yakalanma olasılığı daha yüksektir. Kadınların üretrası daha kısa ve  anüs ve vajinaları üretraya oldukça yakın olduğu için İYE'e yatkınlıklarının daha fazladır. 
İdrarın geçişini yavaşlatan, tıkayan veya idrar yoluna bakterileri sokan herhangi birşey kişinin idrar yolu enfeksiyon riskini yükseltebilmektedir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonlarının çoğu, alt idrar yolunu (üretra ve mesane) etkilemekte, acil idrar yapma hissi, idrar yaparken yanma gibi yakınmalara neden olmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonların çoğunun komplike olmadığından, kolayca tedavi edilebilmektedir. İdrar yolu enfeksiyonuna neden olabilen bakterilerin çoğu  mide-bağırsak yolunda ve normalde dışkıda bulunan bakterilerdir.

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Yol Açan Mikroorganizmalar Nelerdir?

En  sık idrar yolu enfeksiyonu etkeni   bakteri olan Escherichia coli' dir.
İdrar yolu enfeksiyonuna neden olabilen diğer bakterilerin başlıcaları ise; proteus, klebsiella, enterokoklar ve stafilokoklardır. Bazen idrar yolu enfeksiyonunun nedeni mantarlar da olabilmektedir.
Üretrit ise sıklıkla, üreaplasma, mycoplasma, klamidya veya gonore  (bel soğukluğu) gibi cinsel yolla bulaşan mikroorganizmalarla  ilişkilidir.

İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Tanısı Nasıldır?

İdrar yolu enfeksiyonlarının tanısında temel olarak idrar tahlilleri kullanılır.Tam idrar tahlili ilk yol göstericidir.İdrar tahlilinde lökosit, eritrosit ve/veya bakteri görülmesi enfeksiyonu akla getirir.Buna ilave olarak yapılan idrar kültürü tahlilinde de idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığı ve enfeksiyon var ise buna yol açan mikroorganizma saptanır.En sonunda da antibiyogram testi ile idrar yolu enfeksiyonuna yol açan bakterinin tedavisinde kullanılacak antibiyotik alternatifleri belirlenir.
Tanıya yardımcı olarak lökosit esteraz, tam kan sayımı ve CRP tahlilleri de yol göstericidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
n********** :

6 ay önce idrar yolu enfeksiyonu olmuştum doktor buscopan ve cipronatin adlı ilaçları vermişti ilaçlar fayda etmişti hemen iyileşmiştim fakat hastalığım şimdi tekrar ortaya çıktı doktora gitmeyip daha önce kullandigim buscopan ve cipronatin adlı kullandığım ilaçları kullanabilir miyim?


Cevap:

Doktorunuzun verdiği ilaç tedavisi konusunda ise prensip olarak yorum yapmayı doğru bulmuyoruz.Muayene olup bu konuda tedavinizi planlayan doktorunuza danışmalısınız.


Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?