Yaş Grupları ve Risklere Göre Hepatit B Aşı Uygulaması Nasıldır?

Yayın Tarihi : 2017/06/16 19:04 • Güncelleme Tarihi : 2017/06/16 19:04 •
Hepatit B aşısı günümüzde yaygın olarak uygulan bir aşı türüdür
Yaş Grupları ve Risklere Göre Hepatit B Aşı Uygulaması Nasıldır?

Hepatit B aşısı günümüzde yaygın olarak uygulan bir aşı türüdür.Ülkemizde 4 milyona yakın Hepatit B virüsü taşıyıcısı olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu aşının da önemi kolaylıkla ortaya çıkmaktadır.
Hepatit B aşısının  uygulamasında aşı olacak kişinin yaşı ve enfeksiyona göre riski gibi kriterler göz önüne alınarak doktorlarca aşı programı yapılmalıdır.

Bebek, çocuk ve adolesanlara Hepatit B aşısı nasıl uygulanmalıdır?


Bebekler, çocuklar veadolesanlara aşı  uygulaması
0,1,6 şeması şeklindedir.
Bu şemayı şöyle ifade edebiliriz.
İlk aşılamanın ardından 1 ay  ve 6 ay sonra olmak üzere 2 aşı, toplamda da 3 aşı yapılır.
Fakat 2000 gramın altında doğmuş olan bebeklerde, annede HBsAg pozitif ise, doğumda veya doğumu takip eden 12 saat içerisinde Hepatit B aşısı vetercihen eş zamanlı olarak HBİG (Hepatit B İmmun Globulin)  birlikte uygulanmalıdır.
HBIG’in  aşı ile eş zamanlıuygulanamadığı durumlarda ise, 
HBIG mümkün olan en kısa süre içerisinde veya aşıuygulamasının takip eden 7 günden daha geç olmamak üzere yapılmalıdır. 

HBIG, bebeğe aşının uygulandığı bölgeden farklı bir bölgeye tatbik edilmelidir..

Annenin hepatit B durumunun bilinmediği durumlarda ise  bebeğin hepatit B aşısıhemen (doğumu takip eden ilk 12 saat içerisinde) yapılmalıdır. HBIG uygulanması için ise anneninserolojisi kontrol edilmeli (annede HBS Ag testi yapılmalı) ve gerekiyorsa aşı uygulamasını takip eden 7 güniçerisinde HBIG uygulanması sağlanmalıdır.

Doğum ağırlığı 2000 gramın altındaolanlarda ise toplamda 4 doz aşı yapılmalıdır.
Bu bebeklere yapılmış olan Hepatit B aşısı, rutin Hepatit B aşısı uygulama şemasıiçinde sayılmamalı ve ikinci doz 1.ayın sonunda, üçüncü doz 2. ayın sonunda, dördüncü doz ise 7.ayın sonunda uygulanmalıdır. 

Bebekte aşı uygulaması sonrasında  koruyuculuk oluşup oluşmadığını anlamak üzere bebeğeson aşı dozundan en erken 4-5 hafta sonra, tercihen ise
 8. ayda Anti-HBs ve HBsAgtestleri bakılmalıdır.
  
Annenin hepatit B negatif olduğu biliniyor ise, 2000gramın altında doğan bebeklere  ilk hepatit B aşı dozu uygulaması bebek 1 aylıkolduğunda veya hastaneden taburcu edilirken uygulanmalıdır. Ardından aşı şeması 0, 1 ve 6.Aylarda olacak şekilde sürdürülmelidir.

Yetişkinlerde Hepatit B aşısı nasıl yapılmalıdır?

İmmün yetmezliği olmayanyetişkinlerde (20 yaş ve üzeri)  0,1,6 şemasıuygulanır. Ancak uygulama dozu çocukluk yaş grubu rutin dozunun 2 katışeklinde olup buna göre aşılar üretilmektedir.

Yetişkinlerde 20 yaş altındakihemodiyaliz hastaları ve diğer immün yetmezliği olan (bağışıklık sistemi bozuk ) kişilerde daha yüksek dozlar daha koruyucu olabilir.Bu hastalarda aşı planlanamsı hastanın doktoru tarafından kişinin bağışıklık profili göz önüne alınarak planlanmalıdır. 

Yetişkin hemodiyaliz hastaları, HIV pozitif hastalar ve immün yetmezliğiolan kişilerde koruyucu Anti-HBs konsantrasyonlarını oluşturmak için dahayüksek aşı dozlarına gereksinim olabilir.

Hemodiyaliz hastaları için aşı takibinde  durum farklıdır. Bu hastalara her yıl kanda antikor titresi (Anti HBs titresi) bakılmalıdır. Antikor düzeyleri 10mIU/mL veya altına düştüğü zaman tekrar bir doz Hepatit B aşısı uygulanmalıdır
Hastanınyaşı 20 yaş ve üzerinde ise iki katı doz ile hatırlatma dozu yapılmalıdır.

Bağışıklık sistemi baskılanmamış ve immün yetmezliği olmayan yetişkinler ve çocuklarda aşının rapel dozlarına ihtiyaç yoktur.Bu grupta bağışıklık   durumu göstermek için antikor düzeyine (Anti HBs titresi) rutin olarak bakılması gerekmez.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?