Eskiden doğuştan kalça çıkığı olarak bilinmekteyken günümüzde ise Gelişimsel Kalça Çıkığı olarak adlandırılmaktadır.Farklı yaşlarda farklı şekillerde ortaya çıkan kalça gelişimi kusurudur.
Bebek anne karnındayken bu süreç başlayabilmektedir.Bu süreç ne kadar erken dönemde başlarsa kalça çıkığı o kadar ileri derece bebeği etkilemektedir.
Kalça Çıkıkları; tam çıkık, yarı çıkık, muayene sırasında eklemde oynama şeklinde sıralanmaktadır.
Tüm bu çıkıkların tedavi edilmesi gerekmektedir.Tam çıkıklarda tedavi daha da uzun sürmektedir.
3 aydan büyük bebeklerde kalça çıkıklarının belirlenmesinde bacak boylarındaeşitsizlik,bacakların yana açılmasında kısıtlanma,kasık ve bacak çizgisinde eşitsizlik önemli belirtilerdir.
12 aydan sonra ki çocuklar da yürümeye başladıktan sonra tam çıkık durumunda aksama ortaya çıkabilmektedir.Bunun dışında çocuğun ayakta duruşunda karın öne doğru çıkıktır ve bel boşluğu daha çukur şeklindedir.
Kalça çıkığı tespiti için en erken ve doğru yolu doğumdan sonra bebeğe yapılan kalça ultrasonografidir.
Elle muayenelerde %10 olarak hatalı sonuçla karşılaşılmaktadır.
Yeni doğan dönemde tanı konması durumunda Pelvik bandaj uygulaması ile iyileşme sağlamaktadır.1 yaş döneminde ki tanılarda ameliyatla iyileşme sağlamaktadır.7 yaş sonrası ameliyat yapılmamaktadır.35-40 yaşlarında ağrı ortaya çıkması durumda da ameliyat yapılabilmektedir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorum |
---|