İdrarda Kan Görülmesi Ne Anlama Gelir?
İdrarda kan görülmesi; vücutta tüm monomerler kanla taşınır. Ancak böbreklerden itibaren bu kan süzülür ve su olarak devam ederek idrarla atılır. Bu sebeple idrarda kan görülmesi, böbreklerde meydana gelen hastalığın habercisi olabilir ve kontrol edilmelidir.
İdrarda yanma, koku ve kan görülmesi mutlaka araştırılması gereken belirtiler arasındadır. Özellikle yapılan idrar tahlilinde kan hücrelerine rastlanması kişide bir kanamaya, kanser oluşumuna ve enfeksiyona işaret edebilir. O nedenle eğer idrar yaparken şikayetleriniz varsa idrar tahlili isteyerek durumu netleştirin. Gereken tedaviyi uygulayın.
İdrar Nasıl Oluşur?
İdrar; bir boşaltım sistemi atığıdır. Yani vücuda alınan besin maddelerinin, işe yarayan unsurlarının vücuda kazandırılmasından sonra, fazla olan veya işe yaramayacak olan kısımlarının vücuttan dışarı atılması işlemidir.
Tüketilen besinler, midede sindirildikten sonra ince bağırsağa verilir. Burada kullanılacak, işe yarayacak malzemeler kan yoluyla vücuda alınırken, boşaltım atığı olanlar, böbreğe kadar kanla taşınır ve böbrekten süzülüm ve geri emilim işlemini geçirdikten sonra idrarla dış dünyaya atılır. Hal böyleyken böbrekten beklentilerimiz vardır. Böbrek, vücuda yarar olan su, vitamin, mineralleri emmesi ve atık olarak gelen maddeleri atması istenir.
İdrarda Olması ve Olmaması Gereken Maddeler
Su, kesinlikle idrarda, idrarın rengini açık tutacak kadar olmalıdır. Bu vücudun yeterince suyu olduğu anlamına gelir.
Tuz, idrarda olmalıdır. Vücutta iyon dengesinin sağlanması, beyinin çalışması, büyümenin gerçekleşmesi, metabolizmanın işlemesi gibi pek çok sebep için tuz olmalıdır. Ancak bunun için tuzun belli bir miktar olması yeterlidir. Fazlası idrarla atılır.
B ve C vitaminleri; bu vitaminler, suda çözünen vitaminlerdir. İdrarda da su içeriği fazla olduğundan, vücutta yeteri kadar B ve C vitamini olduğunda, bunların fazlası emilmez ve vücuttan dışarı atılır. Bu, oldukça doğal bir durumdur ve idrarda bu vitaminlerin görülmesi, vücutta yeterince olduğu anlamına gelir.
Kan görülmesi; vücutta tüm monomerler kanla taşınır. Ancak böbreklerden itibaren bu kan süzülür ve su olarak devam ederek idrarla atılır. Bu sebeple idrarda kan görülmesi, böbreklerde meydana gelen hastalığın habercisi olabilir ve kontrol edilmelidir.
Glikoz; kanda bulunduğunda vücuda enerji veren kan şekeri demektir. Kanın fazla glikozu karaciğerde glikojen olarak depolanmalıdır. Dolayısıyla idrarda glikoz görülmesi beklenen ve istenen bir durum değildir.
A, D, E, K vitamini; bunlar yağda çözünen vitaminlerdir ve fazlası vücut tarafından depo edilir. Dolayısıyla bu vitaminlerin de idrarda görülmesi beklenen bir durum değildir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.