Kadınlarda Kalp Hastalığı Neden Daha Ağır Seyrediyor?

Yayın Tarihi : 2018/03/12 11:15 • Güncelleme Tarihi : 2020/11/27 17:45 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Kalp damar hastalıkları; erken tanı ve tedavisi uygulandığında, semptom göstermeyen hastalıklardır
Kadınlarda Kalp Hastalığı Neden Daha Ağır Seyrediyor?

Kalp damar hastalıkları; erken tanı ve tedavisi uygulandığında, semptom göstermeyen hastalıklardır. Çok fazla bilinmese de kadın ölümlerinde, meme kanseriyle yarışan sebep; kalp damar hastalıklarıdır.

Kadınlarda Kalp Hastalıkları Neden Daha Çok Öldürür?

Erkeklere oranla, kadınların kalp damar hastalıklarından daha çok ölmelerinin sebebi;  kadınların kalp damarlarının çok daha ince olmasıdır. Ayrıca; erkeklere göre tam on sene daha geç beliriyor. Hatta çoğu zaman herhangi bir belirti vermeden de ani ölümler gerçekleşebiliyor.

Ayrıca psikolojik şu gerçekte atlanmamalıdır: kadınların stres eşiği çok daha alt seviyelerdedir. Yani kadınlar, kolaylıkla strese girebilir ve kendilerini kötü senaryolara hazırlarlar. Bu durum asla kadının zayıflığı değildir. Hassas olması, ince düşünceli olması yani tamamen kibarlığından kaynaklıdır. Tabii ki bu hisler erkeklerde yok demek haksızlık olur. Ancak kadınların daha üst seviyede yaşadığı bir gerçektir. Kalp ise, stres sevmeyen bir organdır. Bu sebeple stresli bir konuma geldiğinde daha hızlı tepki verebilir ve hasarı daha kalıcı olabilir. 

Bu sebeple ince fikirlilik her ne kadar fıtrat gereği bir davranış olsa da, insanlar kendilerini törpülemeyi öğrenmeli ve stresli hayatı terk etmelidirler. Bu durum cinsiyet fark etmeksizin her birey için geçerlidir. 

Kalp Hastalıklarından Korunmanın Yolları Nelerdir?

Kalp stres sevmez. Bu sebeple herşeyden önce stres terk edilmelidir. Bu yolda atılacak en büyük adım bir hobi edinmektir. Hobileriniz sizi günlük hayatın rutininden ve sıkıntısından çeker alır ve mutluluk hormonu salgılamanızı sağlar.

Rutin hareketlerin dışında spor yapılmalıdır. Ne kadar hareketli bir hayatınız olursa olsun, spor yapmanın verdiği haz ve sağlığı hiç bir hareket size sağlayamaz. Bu sebeple bahaneleri bir kenara bırakıp, düzenli spor yapmaya başlayın. 

Beslenmenize dikkat edin. Özellikle hayvansal gıda ağırlıklı beslenmek, sigara ve alkol tüketmek, paketlenmiş gıdalar tüketmek kalp hastalıkları riskini artırır. Bu sebeple bunlardan uzaklaşmalı ve bol meyve, sebze, yoğurt, turşu tüketilen hayat tarzı benimsenmelidir.



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?