Deri Yolma Bozukluğu

Yayın Tarihi : 2019/02/15 17:34 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/04 16:15 •

Birçok insan zaman zaman derisini yolar, fakat bazen bu durum sınırı aşar ve deri yolma bozukluğu olarak adlandırılan probleme yol açar.

Deri Yolma Bozukluğu

Deri Yolma Bozukluğu


Birçok insan zaman zaman derisini yolar, fakat bazen bu durum sınırı aşar ve deri yolma bozukluğu olarak adlandırılan probleme yol açar.

Bu durumla karşı karşıya kalındığı zaman, deri yolma bozukluğu bir yaranın veya tırnaklarınız etrafındaki derinin kanamasına ya da yara olmasına neden olabilir.

Bu bozukluğa sahip olan insanlar, gördükleri şeyi vücutlarındaki bir kusur olarak düşünür ve tekrar tekrar kaşımaya devam ederler.

Deri Yolma Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?

Deri yolmanın hafif, sinirsel bir alışkanlıktan, ciddi ve tedavi gerektiren bir probleme doğru ne zaman değiştiğini söylemek kolay değildir. Aşağıdaki soruları sormak işinize yarayabilir:

  • Günün büyük kısmında derinizi yoluyor musunuz?
  • Deri yolmadan kaynaklanan belirgin yaralarınız var mı?
  • Derinizi ne kadar çok soyduğunuzu düşünce mutsuz hissediyor musunuz?
  • Derinizi yolmanız sosyal veya profesyonel hayatınızı etkiliyor mu? Örneğin, diğer insanlar derinizdeki yaralı görcek diye sahile ya da spora gitmekten çekiniyo musunuz?

Deri Yolma Bozukluğu Nasıl Ortaya Çıkar?

Deri yolma bozukluğu çocuklarda da yetişkinlerde de ortaya çıkabilir, belli bir yaş sınırı yoktur.

Deri yolma bozukluğu genelde iki şekilde ortaya çıkar:

Bir çeşit kızarıklıktan, cilt enfeksiyonundan veya küçük bir yaralanmadan sonra. Derideki kabuğu ya da kızarıklığı yolarsanız bu yaranın iyileşmesini engeller. Daha fazla kaşıntı ortaya gelir ve siz de daha fazla kaşırsanız bu döngü devam eder.

Stresli bir zamanda. Spesifik olarak bir yarayı da tırnaklarınızın etrafındaki deriyi seçebilir ve tekrarlayan etkinin stresi gidermeye yardımcı olduğunu düşünebilirsiniz. Bu durum sonradan bir alışkanlık haline gelir.

Deri yolma bozukluğu “kendi kendine zarar verme” olarak tanımlanır. Deri yolmanın dışındaki rahatsızlıklar saç yolma veya tırnak yeme olabilir.

Tedavi

Deri yolma bozukluğu terapiyle ya da ilaçlarla tedavi edilir.

İki farklı tedavi metodu vardır:

Tersine alışkanlık kazandırma terapisi. Terapist, deri yolmanıza sebep olabilecek durumları, stresi ve başka olası faktörleri fark etmenize yardımcı olur. Bu aşamadan sonra terapist, derinizi yolmak yerine stres topu sıkma gibi aşka meşgaleler bulmanızı sağlayacaktır. Bu, stresi azaltmaya ve ellerinizi meşgul etmenize yardımcı olacaktır.

Uyarıcı kontrolü. Bu terapi, deri yolmanızı önlemek için çevrenizdeki uyarıcıları değiştirmeye yöneliktir. Örneğin, derinizi ve yolma dürtüsünü engellemek için eldiven takabilir ya da yara bandı kullanabilirsiniz. Başka bir örnek de sivilcelerinizi görmek size onları yolma iç güdüsü getiriyorsa aynaların üstünü örtebilirsiniz.

Bazı psikiyatrik ilaçlar da bazen deri yolma bozukluğu için kullanılabilir, ancak hiçbiri FDA onaylı değildir ve direkt olarak bu amaç için üretilmemiştir. SSRI’lar(seçici serotonin geri alım inhibitörleri), cilt toplama için en iyi çalışılmış ilaçlardır.

Deri yolma bozukluğunuzun olduğunu düşünüyorsanız, bu konuda tecrübeli bir doktor bulamayabilirsiniz. Eğer ki bu konuda uzman bulamazsanız, obsesif kompülsif bozukluklarla ilgilenen bir doktora da danışabilir ya da sitemiz doktorlarına ulaşabilirsiniz.  

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?