İnsülin Direnci, İnsülin Direnci Soruları ve İnsülin Direnci Testi

Yayın Tarihi : 2018/07/10 14:12 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/19 09:33 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

İnsülin direnci, günümüzde sıkça konuşulan ve araştırılan bir sağlık problemidir. İnsülin direncine dair öemli bilgileri sizler için derledik.

İnsülin Direnci, İnsülin Direnci Soruları ve İnsülin Direnci Testi

İnsülin direnci, günümüzde sıkça konuşulan ve araştırılan bir sağlık problemidir. Diyabet hastalığı  öncesi görülür. Zamanında tanısı koyulduğunda ve gerekli önlemler alındığında ise, diyabetin önüne geçilebiliyor.
Günümüzde insülin direnci giderek artan bir sağlık problemi olarak gündemde yerini almaktadır.
İnsülin direnci ve prediyabet, vücudunuz insülini iyi kullanmadığında ortaya çıkar.

İnsülin Nedir?

İnsülin, pankreas tarafından üretilen ve kanınızdaki glikozun enerji için kullanıldığı kas, yağ ve karaciğerinizdeki hücrelere girmesine yardımcı olan bir hormondur. Glikoz yediğiniz yiyeceklerden gelir. Karaciğer ayrıca, oruç tuttuğunuz zamanlar gibi ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda da glikoz üretir. Kan şekeri olarak da adlandırılan kan şekeri, yemek yedikten sonra yükseldiğinde, pankreasınız kana insülin salgılar. İnsülin daha sonra normal aralıkta tutmak için kan şekerini düşürür.

İnsülin Direnci nedir?

İnsülin direnci, kaslarınızdaki, yağınızdaki ve karaciğerinizdeki hücrelerin insüline iyi yanıt vermemesi ve kanınızdan kolayca glikoz alamamasıdır. Sonuç olarak, pankreasınız glikozun hücrelerinize girmesine yardımcı olmak için daha fazla insülin üretir. Pankreasınız, hücrelerinizin insüline verdiği zayıf tepkinin üstesinden gelmeye yetecek kadar insülin üretebildiği sürece, kan şekeri düzeyleriniz sağlıklı aralıkta kalacaktır.

İnsülin Direnci Nasıl Oluşur? 

İnsan vücudunun,  insülini fonksiyonel şekilde  kullanamadığı durumlarda insülin direnci gelişmektedir.
İnsülin salgılanmasından sorumlu olan pankreas, bu durum karşısında, şekerini normal seviyede tutabilmek için giderek daha fazla insülin salgılamaya başlar.
Kısır bir döngü oluşur sonuç olarak da,  pankreasta insülin salgılayan hücreler işlevlerini yitirmeye başlar.
Pankreasda bulunan ve insülin salgılayan hücrelerin sayıları da azalır. Bu durum neticesinde, kan şekeri dengelenemez.kaçınılmaz olarak da, kan şekeri yükselir ve diyabet gelişir. İnsülin direnci bir takım testler ve muayene bulguları ile önceden teşhis edilebilmektedir.  
Günümüzde endokrinoloji uzmanları ve dahiliye uzmanları insülin direnci tanısı koyup, gerekli tedavileri de planlamaktadırlar.
İnsülin direncine dair başka hiç bir sitede bulamayacağınız bilgiler, insülin direncine dair Tahlil.com'a sorulmuş soru ve verilmiş cevapları aşağıdaki bağlantılarda bulabilirsiniz. 

İnsülin Direnci Yönünden Kimler Risk Altındadır?

Genetik veya yaşam tarzı risk faktörlerine sahip kişilerin insülin direnci veya prediyabet geliştirme olasılığı daha yüksektir. Risk faktörleri şunları içerir:

1. Aşırı kilo veya obezite
2. 45 yaş ve üstü olmak
3. Diyabetli bir ebeveyn, erkek kardeş veya kız kardeş sahibi olmak
4. Fiziksel hareketsizlik
5. Hipertansiyon ve anormal kolesterol seviyeleri gibi sağlık durumları
6. Gebelik diyabeti öyküsü
7. kalp hastalığı veya inme öyküsü
8.Kadınlarda PKOS olarak da adlandırılan polikistik over sendromu

İnsülin Direnci Testi İnsülin Direnci Hakkında Genel Bilgiler, Soru ve Cevaplar

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
s********** :

merhaba 8 yaşındaki kızımın tahlil sonuçları aşağıdaki gibidir.Kızımda insülin direnci olduğu söylendi. Bilgilendirirseniz sevinirim.teşekkürlerHBA1C 4.8 - 5.6 SONUÇ 5.5HBA1C 29 - 38 SONUÇ 36.61ortalama glukoz değeri sonuç 111.15insülin 2.6 - 24.9 sonuç 17.9c-peptid 1.1 - 4.4 sonuç 3.33


Cevap:

Bu değerlerle böyle bir şey söylemek kolay değil.Sonuçlar normal görülüyor.Yine de bir endokrinoloji uzmanı muayene bulguları ile birlikte ve diğer testlerle en doğru bilgiyi verecektir.


Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?