İshali Durdurmak Doğru mudur?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/05 12:41 •

İshali durdurmak doğru değildir ancak; bu hiç bir şey yapmayacağız anlamına da gelmez. Yazımızda belirttiğimiz önerilerin ilginizi çekeceğini umuyoruz.

İshali Durdurmak Doğru mudur?

İshal Nedir?

İshal gevşek, sulu ve artmış bağırsak hareketleri ile karakterize yaygın bir sorundur. Bazen bulantı, kusma, karın ağrısı veya kilo kaybı gibi başka belirtiler de olabilir.İshal genellikle kısa sürelidir ve birkaç günden fazla sürmez. Ancak ishal birkaç günden haftalara kadar sürdüğünde, bu genellikle başka ve daha ciddi bir hastalık olduğu anlamına gelir. Buna örnek olarak irritabl bağırsak sendromu (IBS) veya kronik enfeksiyon, çölyak hastalığı gibi problemleri gösterebiliriz.

İshal; karşılaşılan zararlı mikroorganizmaya karşı vücudun verdiği tepkidir. Vücut bu zararı atmak için metabolizmayı artırır ve ishal meydana gelir. Vücut bunu yaparken zararlı materyallerin boşaltım sistemine zarar vermesini istemez. Bu sebeple, bu işlemi yaparken vücuttan su toplar ve bağırsaklardan zararların atılması için su molekülleri ile bunları sararak kaliteli şekilde dışarı atılmasını sağlar. 

İshal; vücudun sağlıklı bir biçimde zehirden arınmasıdır. Durdurulması; mikroorganizmanın vücutta kalıp daha çok zarar vermesi demektir. Ayrıca bu zararlı etmenler vücutta kaldıkça daha hızlı ürerler ve bu durumda sadece bağırsakları değil tüm vücudu etkiler hale gelirler. Bu sebeple her ne olursa olsun en sağlıklı yöntem, vücudun ishal olmasına izin vermek ve fazlalık, istenmeyen durumdan savaşarak çıkmasını desteklemek gerekir. 

Toplumda sık uygulanan ishal durdurma yöntemleri vardır. Bu yöntemlerin ishali durdurduğu doğrudur ancak; yapılmaması gereken bir durumdur.

İshale Yol Açan Etkenler

Aşağıda belirtilenler ishale neden olabilir:

Virüsler.
İlaçlar. Antibiyotikler gibi birçok ilaç ishale neden olabilir. 
Laktoz intolerans
Yapay tatlandırıcılar. 
Kısmi bağırsak veya safra kesesinin alındığı  ameliyatları ishale neden olabilir.
IBS, Crohn hastalığı, ülseratif kolit, çölyak hastalığı

İshali Durdurmayacaksak Ne Yapacağız?

İshali durdurmak doğru değildir ancak bu hiç bir şey yapmayacağız anlamına da gelmez. İshal, yoğun su ile zehirli maddeleri kalın bağırsak yoluyla dışarı atmak demektir. Bu durum ne kadar uzun sürerse, vücudun su kaybı da o kadar uzun sürecek demektir. Bu sebeple vücutta ciddi bir su kaybı ve buna bağlı olarak da iyon dengesizliği ortaya çıkacaktır. Su desteği sağlanmazsa kişi bitkin düşecek hatta bayılma ataklarına kadar durum ilerleyecektir. 

Bu sebeple ishal durumunda yapılması gereken işlem oldukça basittir. Bol su tüketilmeli ve böylece vücuda kaybettiği su geri kazandırılmalıdır. Ayrıca iyon dengesinin bozulmaması için, bir yandan da tuzlu besinler tüketilmeli ve vücut bu şekilde desteklenerek ishalin geçmesi beklenmelidir. Çünkü vücut zehirden yeterince kurtulduğunda zaten ishali kesecektir ve beslenmeyle desteklendiğinde kısa sürede toparlanacaktır.

İshalde Ne zaman Doktora görünmelidir?

İshaliniz hiçbir iyileşme olmadan iki günden fazla devam ederse
Susuz ve dehidrate kalındığında,
Şiddetli karın ağrınız varsa,
Kanlı dışkı mevcudiyetinde,
39 derece üzerinde ateş olduğunda

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?