Yüksek Tansiyon(Hipertansiyon) Nedir? Nasıl Düşürülür?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/09 20:48 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Kişilerin yaşına göre, kan basıncının normal değerlerinden yüksek olmasına halk arasında tansiyon yüksekliği, tıp dilinde ise hipertansiyon adı verilir. İnsan sağlığını olumsuz olarak etkileyen yüksek tansiyonun nasıl düşürüleceğine dair bilgilileri yazımızda bulabilirsiniz.

Yüksek Tansiyon(Hipertansiyon) Nedir? Nasıl Düşürülür?

Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) Nedir?

Kişilerin yaşına göre, kan basıncının normal değerlerinden yüksek olmasına halk arasında tansiyon yüksekliği, tıp dilinde ise hipertansiyon adı verilir.
Büyük tansiyonun (sistolik) 14, küçük tansiyon ( diastolik) 9′un üzerine çıkmışsa ve bu durum sürekli bir hal almışsa hipertansiyondan söz edebiliriz.
Ancak kesin tanı için uzman doktor tarafından yapılacak muayene ve ileri tahlillere gerek vardır.
 

Yüksek Tansiyon Nedenleri Nelerdir?

Bir çok kişide tansiyon yüksekliği görülür.Ailesel nedenlere bağlı hipertansiyon da sıklıkla görülür. Başlıca hipertansiyon nedenleri aşağıda sıralanmıştır.

*  Kalbin sol bölümünün büyümesi
*  Böbrek hastalıkları
*  Damar sertliği;
*  Şişmanlık, obezite
*  İç salgı bezleri hastalıkları ( Surrenal bezi hastalığı gibi)
*  Alkol ve sigara kullanımı
*  Diyabet (Şeker Hastalığı)
* Hareketsiz yaşam
 

Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?
 

Yüksek tansiyonda sıkça görülen belirtilerin başlıcaları: yorgunluk, sinirlilik, çarpıntı, baş dönmesi, uykusuzluk ve baş ağrısıdır.
Özellikle ensede görülen zonklayıcı ağrılar yüksek tansiyon belirtisi olabilir.
Her baş ağrısında ağrı kesiciler kullanılmaktadır ancak sürekli başı ağrıyanların mutlak suretle tansiyonlarını da ölçtürmeleri gerekmektedir.
 

Yüksek Tansiyon Nasıl Düşürülür?
 

Geçici ve kısa süreli tansiyon yükselmelerinde, sorun genelde dinlenme ile kendiliğinden ortadan kalkabilir. Alkol, sigara ve stresten uzak durmak ve yeterince su içmek alınacak ilk önlemlerdir. Tuz tüketimi minumuma indirilmelidir.Yemeklerin tadına bakmadan yemeğe doğrudan tuz ekleme gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.
Düzenli egzersiz de oldukça yararlıdır. Uzun süreli ve sıkça tekrarlayan tansiyon yüksekliğinde ise öncelikle yüksek tansiyona neden olan etken ortaya çıkarılmalıdır.
Tıbbi tedavi de etkene göre tercihen kardiyoloji uzmanlarınca düzenlenmelidir.Yüksek tansiyonu düşürmek için günümüzde farklı özellikle tansiyon düşürücü ilaçlar kullanılmaktadır.Doktorunuz hastalığınızın derecesi ve bulgularınıza göre tedavide farklı alternatifler deneyebilir.
 
Yüksek Tansiyon ( Hipertansiyon) Hastalarında İstenen Tahliller Nelerdir?

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?