Kadınlarda LH Yüksekliği Nedir? LH Hormonu Neden Yükselir?

Yayın Tarihi : 2018/09/08 18:10 • Güncelleme Tarihi : 2022/10/16 05:15 •

LH hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur.Kadın üreme sisteminde önemli bir görevi vardır.Kadınlarda LH yüksekliği normal değildir. Bazı hastalıklarda LH yüksekliği görülebildiği gibi menopoz sonrası dönemde de kadınlarda LH yüksekliği olabilir. LH hormon testi özellikle kısırlık araştırılması ile menopoz döneminde kadınlarda sıklıkla istenen bir hormon tahlilidir. Bu yazımızda kadınlarda LH hormonu yüksekliği hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Kadınlarda LH Yüksekliği Nedir? LH Hormonu Neden Yükselir?

LH Hormonu Nedir?

LH hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur.Diğer adı da Lutropin hormonudur. LH hormonu kadınlarda adet döngüsünün oluşumunda etkindir. LH yüksekliği kadınlarda overlerin fonksiyon bozukluğunu göstermesi ve yumurtlamada sorun olduğunun bir göstergesi olduğu için kısırlık araştırmalarında klinik olarak önemlidir.
LH Hipofiz bezinden salgılanan bir hormon çeşididir.Özellikle doğurganlık çağındaki kadınlarda, hormonal döngünün takibi amacıyla doktorlarca sıklıkla istenen bir tahlil türüdür.
LH dengesinin kan değerlerinde bozulması adet düzensizliği, menopoz araştırılması gibi araştırmalarda önemli yer tutar. Çocuğu olmayan ve infertilite (kısırlık) sorunu yaşayan kadınlarda da tetkik ve tanı amacıyla istenen hormon tahlillerinden biridir.

Kadınlarda LH Yüksekliği Hangi Durumlarda Olur?

Kadınlarda LH yüksekliğinde ilk olarak akla polikistik over sendromu gelir.Polikistik over sendromu kadınlarda sık görülen bir hastalıktır.
LH hormonu kadınlarda ayrıca, primer gonad yetmezliği, menopoz sonrası dönem ve gonadotropin sentezleyen pituiter tümörlerin varlığında da görülebilir. LH yüksekliği kadınlarda çocuk olmasını olumsuz yönde etkileyen bir sağlık sorunudur.LH yüksekliği gebe kalma önünde bir engel olabilir.Bu durumda hastanın tedavisi gerekecektir.

LH Yüksekliği Olan Kadın Ne Yapmalı?

LH yüksekliği olan kadınların takip ve tedavi için bir kadın doğum uzmanı ve/veya endokrinoloji uzmanına başvurmaları önerilir. 
Kadınlarda LH hormonunun normal değeri, yaş, kanın alındığı dönemin adetin hangi gününe denk geldiği gibi durumlara bağlı olarak değişebilir.
LH yüksekliği olanlar ve tahlil sonucuna göre LH değerinin normal olup olmadığını merak eden okurlarımız aşağıdaki bağlantıyı tıkladıklarında  LH hormonunun normal değerleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirler. 

Kadınlarda LH Normal Değerleri Nedir?

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
İ********* :

Adetin 3.günü yapılan testtenTsh:0,88nFsh :6,91nLh:14,40nProlaktin:13,95nPolikistik over miyim? Teşekkürler.


Cevap:

Kadın okurlarımızdan sıklıkla hormon tahlillerinin yorumlanması ve değerlendirilmesine dair Tahlil.com'a sorular geliyor.
Hormon tetkiklerinin yorumu ve değerlendirilmesinde, yaptırdığınız tahlillerin sonuç raporunda belirtilen referans değerleri, tahlil için kanın adetin hangi döneminde alındığı ve  yaş gibi bilgilere gerek vardır.
Sorunuzu belirtilen kurallarımıza göre  sormanız durumunda cevaplayabiliriz.

Aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Hormon tahlili soran bayanların okuması gereken uyarılar
 
 

 

c************ :

Merhaba 18 haftalık hamileyim 
RBC:3.76
HGB:11.4
HCT:34
NEUT:74.4
LYMPH:19.5
DANSİTE:>=1.030
ERİTROSİT:1+
LOKOSİT:1+
URE:11


Cevap:

Tahlil.com'a göndermiş olduğunun kan sayımı ( hemogram)
sonuçlarında  hafif de olsa anemi bir diğer adıyla da kansızlık bulguları var.

Ayrıca kansızlık araştırılması amacıyla da bir takım ilave tahlillere de ihtiyaç olabilir.
.

Kansızlık ve tanı yöntemleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve bu konuda benzer sorular ve uzmanlarımızca verilmiş cevapları okumak isterseniz aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz:

Kansızlık ( anemi ) nedir? Anemi  tanısı nasıl koyulur, anemi hakkında sorulmuş soru ve Tahlil.com uzmanlarının cevapları

t***************** :

tsh: 0.48
estradiol: 26
fsh: 7.72
LH: 21.67
prolaktin: 18.33
merhaba 22 yasındayım hormon testi yaptırdım bir gün önce adet düzensizliğinden. sonuçlarım hakkında daha iyi bilgi verebilir misinz ne yapmam gerekiyor


Cevap:

Kadın okurlarımızdan sıklıkla hormon tahlillerinin değerlendirilmesine dair Tahlil.com'a sorular geliyor.
Hormon tetkiklerinin yorumu ve değerlendirilmesinde, testlerin referans değerleri, kanın adetin hangi döneminde alındığı ve  yaş gibi bilgilere gerek vardır.
Sorunuzu belirtilen kurallarımıza göre  sormanız durumunda cevaplayabiliriz.

Aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Hormon tahlili soran bayanların okuması gereken uyarılar


e******** :

tsh 1.06 normal 0.5 -5,4
fsh 6.73 normal 3.5 - 12,5
lh 13.7 normal 2,4 -12,6
prolaktin 8.83 normal 4,79 -23,3

23 yasında bekarım bende adet düzensizligi var sonuçlarımda böle cıktı erken menopoza girme gibi bir durumum var mı gynelle ilacı kullanıyorum 1 aydır


Cevap:

LH yüksekliğiniz var.Bu da normal değil.
Bu yönde tedavi olmanız gerekebilir.


?